OČAJNA MAJKA O TEŠKOJ SITUACIJI: "Moje dete je bilo izloženo VIRUSU, a OBAVEZNE MASKE nisu ni na vidiku"
Foto: Printscreen

ISPOVEST

OČAJNA MAJKA O TEŠKOJ SITUACIJI: "Moje dete je bilo izloženo VIRUSU, a OBAVEZNE MASKE nisu ni na vidiku"

Sutradan, od vaspitačice je dobila poruku da je još jedna osoba iz vrtića testirana pozitivno. Istovremeno, na hitnom sastanku iza zatvorenih vrata, okružni školski odbor raspravljao je o upotrebi zaštitnih maski u školama

Objavljeno: 17:43h

"Jutro je, a moj muž koji radi kao zdravstveni radnik u lokalnoj bolnici, šalje mi poruku: "Drago mi je što sam se sinoć brijao. Moj prvi pregled jutros je bio na Kovid odeljenju". Zurim u poruku, dok se jednom rukom pridržavam za kuhinjski pult i pokušavam da se smirim, jer mi se broj otkucaja srca povećava. Prošle nedelje pomenuo je da bi trebalo da obrije bradu, kako bi maska N95 dobro prijanjala uz lice".

Slučajevi Kovid-19 pacijenata u bolnici u kojoj radi muž Nikol Slater Grem, majke koja je svoju zabrinutost trenutnom situacijom podelila za "Hafpost", ne samo da još uvek postojali, već su se javljali brže u odnosu na prošlo leto.

"Do kraja nedelje ili početkom sledeće lako bismo mogli da nadmašimo najveći broj Kovid pacijenata od prošle godine", kaže mi muž. Živimo na Floridi i svaki dan moja država obara neku vrstu rekorda, kada je korona u pitanju. U nekim delovima ambulantna kola čekaju po sat vremena da ostave pacijente, jer odeljenja hitne pomoći nemaju mesta. Uporedo sa tim moj suprug i ja smo roditelji dvojice dečaka i pokušavamo da se pripremimo za školsku godinu. Teško mi je da se usredsredim na pribor, jer Florida ima više hospitalizovane dece pozitivne na Kovid, nego bilo koja druga država", opisuje Nikol.

Trenutno je do informacija o broju nemoguće doći, jer Florida od 17. jula ne prijavljuje Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, obolele i preminule po starosnim grupama.

"Nekoliko dana ranije sam od vaspitačice svog četvorogodišnjaka saznala da je druga vaspitačica koju je tog dana menjala, bila pozitivna na Kovid. O tome me nisu obavestili, a kada sam sama pitala, uprava mi je rekla da je škola poštovala sve potrebne protokole. "Ali, nisam bila obaveštena o tome da je moje dete bilo izloženo virusu", rekla sam. Osoba za brigu o zdravlju mi je odgovorila da, pošto vaspitačica nije bila u učionici mog deteta 15 minuta ili duže, škola nije obavezna da me o tome obavesti", priseća se Grem.

Sutradan, od vaspitačice je dobila poruku da je još jedna osoba iz vrtića testirana pozitivno. Istovremeno, na hitnom sastanku iza zatvorenih vrata, okružni školski odbor raspravljao je o upotrebi zaštitnih maski u školama. Nikol je o odluci obaveštena preko Tvitera.

"Mi roditelji saznajemo da naša opština smatra da "maske nisu obavezne". Dan kasnije obližnji grad je dostigao rekordnu stopu obolelih od Kovid-19, a delta soj je počeo da pustoši državu, smeštajući čak i decu u krevete intenzivne nege. Nedavno sam bila kod kardiologa na kontroli, pita me kako se osećam i da li sam imala nedavnih "epizoda", budući da sam prošle godine hospitalizovana zbog nečega što je ličilo na srčani udar. Na kontroli mi je rekao da, uprkos tome što su mi rezultati dobri, monitor srca pokazuje čudnu aktivnost, pa nastavljamo sa testovima. Pita me da li sam bila u kontaktu sa pozitivnim na koronu. "Biću iskren sa vama. Ne smete da dobijete Kovid-19, vaše srce je previše osetljivo i zabrinut sam zbog komplikacija", kaže mi doktor", priseća se Nikol.

Roditeljstvo u pandemiji

"Znam da preterujem, ali sa svakim novim izveštajem o sve većem broju obolelih, u meni proradi bes i beznađe. Pre nekoliko noći, dok sam čekala u apoteci da kupim lekove protiv infekcije uha za svoje dete, poslala sam mužu objavu jedne medicinske sestre o tome da je dečja bolnica popunila svoj kapacitet. Rekao mi je da bi bilo dobro da se malo "odjavim" i da mislim o nečemu drugom. Znao je da preopterećenost informacijama neće pomoći i da mi je potreban odmor od njih. Kako da odmaram kada svakodnevno čitam kako učitelji i pedagozi na internetu objavljuju svoju uznemirenost i strah, kada roditelji dece sa oslabljenim imunitetom mole prijatelje i porodicu da potpišu peticije koje bi naterale školski odbor da uvedu obavezne maske?", pita se majka.

Pa ipak, guverner Floride, Desantis, nastavlja da se drži odluke da su maske nepotrebne u zatvorenom prostoru i za vakcinisane i za nevakcinisane.

"I muž i ja radimo, pa onlajn škola više nije opcija, isprobali smo je u prvom polugodištu školske godine. Od marta 2020. moja porodica i ja smo učinili sve što je preporučeno kako bismo bili bezbedni. Svi smo se vakcinisali čim je to bilo moguće. Doneli smo tešku odluku da našeg tinejdžera vratimo u školu, dok je odluka odbora da se nose maske još bila na snazi. Njegovo mentalno zdravlje i ocene poboljšali su se već u prvoj nedelji, a mere koje je škola sprovodila uspele su, pa je bilo prijavljeno samo 25 slučajeva zaraze. Sada je na pomolu nova školska godina, bez maski i bez distance i dok gledamo delta soju u oči, užasnuta sam i zabrinuta za svoju porodicu više nego ikada ranije", priznaje Grem.

Dodaje da je samo pitanje vremena kada će neko od njih biti testiran pozitivno na bolest koja je već ubila milione ljudi širom sveta.

"Uplašena sam i nemoćna, jer državni i lokalni službenici ne čine ništa da pomognu", zaključuje majka.

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.