OGLASIO SE RUSKI DIPLOMATA POVODOM HAOSA U AVGANISTANU: Zauzimanje Kabula je BILO IZNENAĐENJE!
Kabul, Foto: Profimedia

DRAMA

OGLASIO SE RUSKI DIPLOMATA POVODOM HAOSA U AVGANISTANU: Zauzimanje Kabula je BILO IZNENAĐENJE!

U određenoj meri jeste, to je bilo iznenađenje, jer smo polazili od shvatanja da će se avganistanska vojska, kakva god bila, još neko vreme odupirati - rekao je Kabulov

Objavljeno:

Zauzimanje avganistanske prestonice Kabula od strane pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) bilo je iznenađenje, izjavio je specijalni izaslanik ruskog predsednika i direktor Drugog azijskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Zamir Kabulov.

- U određenoj meri jeste, to je bilo iznenađenje, jer smo polazili od shvatanja da će se avganistanska vojska, kakva god bila, još neko vreme odupirati - rekao je Kabulov za radio „Eho Moskve“.

On je dodao da su Rusija i druge zemlje precenile Oružane snage Avganistana.- Očigledno je da smo bili previše optimistični u proceni kvaliteta oružanih snaga koje su obučavali Amerikanci i NATO, da su oni sve odbacili pri prvom ispaljenom metku. Precenili smo Oružane snage Avganistana - istakao je Kabulov.

Diplomata je naveo da zauzimanje vlasti od strane talibana nije prenos vlasti prema određenim sporazumima, već rezultat neuspeha Sjedinjenih Američkih Država.

- Mislim da oni koji tako misle pokušavaju na neki način da opravdaju neuspeh Amerikanaca u Avganistanu i da slučaj predstave kao da je planirana akcija“, komentarisao je Kabulov pretpostavke da je prenos vlasti u Avganistanu bio rezultat određenih sporazuma.

Prema njegovim rečima, Rusija je predviđala da će talibani igrati vodeću ulogu u Avganistanu.

- Videli smo da će ove snage na kraju, ako u potpunosti ne dođu na vlast, igrati vodeću ulogu u budućnosti Avganistana - naglasio je Kabulov.

Kako je rekao, garancije najvišeg rukovodstva talibana daju Rusiji osnova da se mirno odnosi prema razvoju situacije. Međutim, Rusija ostaje na oprezu, zaključio je on.

Opasnost od pretvaranja u DAEŠ

Kabulov je naveo da Rusija nema razloga za strah da će se Avganistan pod vlašću talibana pretvoriti u novu reinkarnaciju DAEŠ-a (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji).

- Ne, ne bojim se toga, jer sam u praksi video kako se ti isti talibani, za razliku od Amerikanaca, od čitavog NATO-a zajedno uključujući i odbeglu avganistansku vladu, nisu borili protiv DAEŠ-a, ali su negde odobravali DAEŠ, dok su se talibani upravo borili protiv njih. Borili su se nemilosrdno. Predstavnici najvišeg rukovodstva talibana su mi više puta govorili da imaju samo jednu temu sa DAEŠ-om – neće ostavljati zarobljenike - objasnio je Kabulov.

Takođe je naveo da talibanima niko nije isporučivao oružje, već su ga oni kupovali od Avganistanaca ili plenili.

Bonus video:

04:24

28. JULA 1914. GODINE JE TELEGRAMOM AUSTROUGARSKE OBJAVLJEN RAT SRBIJI: Istoričar Vladimir Jovanović o dešavanjima u tadašnjoj ratnoj prestonici, Nišu

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.