370 MIGRANATA SE VRATILO U IRAK IZ BELORUSIJE!
Migranti, Foto: MUP

stigli

370 MIGRANATA SE VRATILO U IRAK IZ BELORUSIJE!

Portparol iračke diplomatije rekao je da je avion sleteo u Bagdad iz Minska u utorak uveče sa 240 iračkih državljana dok je 130 Iračana vraćeno prvim letom u ponedeljak

Objavljeno:

Irak je vratio iz Belorusije 370 migranata blokiranih na granici sa Litvanijom, rekao je danas jedan vladin izvor za Frans pres povodom pitanja zbog koga se zatežu odnosi izmedju Minska i Evropske unije.

Bagdad je prošle nedelje objavio privremenu suspenziju letova za Minsk. Iračka vlada tada je govorila o "opasnostima" sa kojima se suočavaju Iračani koji zapadaju u "zamku" mreža krijumčara koji obećavaju da će ih ilegalno prebaciti u Litvaniju iz Belorusije.

Litvanija, članica NATO i Evropske unije, i Brisel optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da organizuje priliv migranata, posebno Iračana, kao odgovor na sankcije koje je EU nametnuo zbog političke represije u Belorusiji.

Portparol iračke diplomatije rekao je da je avion sleteo u Bagdad iz Minska u utorak uveče sa 240 iračkih državljana dok je 130 Iračana vraćeno prvim letom u ponedeljak.

Bagdad namerava da organizuje dodatne letove da vrati Iračane blokirane na granici sa Litvanijom, a ne zna se tačno koliko ih je pošto je granica suviše dugačka, rekao je portparol.

Litvanija koja je pružila podršku i utočište beloruskoj opoziciji počela je ove nedelje da potiskuje migrante pošto je od početka godine više od 4.000 ljudi ušlo u zemlju iz Belorusije Litvanski parlament juče je usvojio zakon kojim se daje zeleno svetlo za izgradnju ograde na zajedničkoj granici. ; Susedna Letonija objavila je da uvodi lokalno vanredno stanje duž granice sa Belorusijom. Ministri EU treba da razgovaraju o tom pitanju iduće nedelje.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.