ORBAN SE POBUNIO PROTIV ODLUKE AMERIKE! Osetljiva faza za odnose Mađarske sa SAD-om
Viktor Orban, Foto: Profimedia

oglasio se

ORBAN SE POBUNIO PROTIV ODLUKE AMERIKE! Osetljiva faza za odnose Mađarske sa SAD-om

Kako prenosi Foks njuz, Bajden je u jednom obraćanju pristalicama tokom kampanja tadašnjeg predsednika Trampa optužio da se druži sa "svim nasilnicima sveta"

Objavljeno:

Mađarski premijer reagovao nakon što ga je zvanični Vašington svrstao među autokratske režime i uporedio s Lukašenkom i Džong-unom

Odnosi između SAD i Mađarske ušli su u novu, osetljivu fazu, nakon što je došlo do zaoštravanja u odnosima između predsednika Amerike Džozefa Bajdena i Viktora Organa, predsednika vlade u Budimpešti. Orban, koji važi za najglasnijeg predstavnika desnice u srednjoj Evropi, uzvratio je oštro američkom predsedniku, koji je premijera Mađarske svrstao u autokratske režime i uporedio ga sa Aleksandrom Lukašenkom, predsednikom Belorusije, i Kim Džong Unom, liderom Severne Koreje.

Ograničeno znanje

Kako prenosi Foks njuz, Bajden je u jednom obraćanju pristalicama tokom kampanja tadašnjeg predsednika Trampa optužio da se druži sa "svim nasilnicima sveta":

Uz podršku republikanaca - Za infrastrukturu 1.200 milijardi $

Američki senat odobrio je velikom većinom glasova Bajdenov plan ulaganja u infrastrukturu u vrednosti od 1.200 milijardi dolara. Zakon pre donošenja mora da prođe i Predstavnički dom Kongresa. Taj "istorijski" projekt, kako ističe Bela kuća, usvojen je sa 69 glasova "za" i 30 "protiv", uz podršku više od trećine republikanaca, što je retkost u krajnje podeljenom Kongresu. Plan predviđa ulaganje 550 milijardi dolara za puteve, mostove, transport, širokopojasni internet i borbu protiv klimatskih promena.

- Pogledajte šta se događa od Belorusije do Poljske i Mađarske - uspon totalitarnih režima u svetu. A naš predsednik podržava sve te nasilnike - rekao je tada Bajden. Upravo je Orban bio prvi evropski čelnik koji je podržao Trampovu kandidaturu na izborima 2020. Mađarski premijer je gostovao u emisiji "Taker tunajt" na Foksu, koju vodi novinar Taker Karlson i poručio da Bajden ima ograničeno znanje o njegovoj zemlji: - Neko ko ne govori naš jezik i ima vrlo ograničeno znanje o Mađarskoj, čak i o poslednjih nekoliko decenija, ne shvatajući očigledno ništa, ne može imati takvo mišljenje. Znate, to je samo po sebi lična uvreda za sve Mađare - rekao je Orban. On je istakao i da levičarski političari poput Bajdena ne mogu da razumeju nacionalističku ili konzervativnu alternativnu ideologiju.

Konzervativna alternativa

- Zapadni liberali ne mogu prihvatiti da unutar zapadne civilizacije postoji konzervativna nacionalna alternativa, koja je uspešnija u svakodnevnom životu. To je razlog zašto nas kritikuju. Ljubomorni su, bore se za sebe, a ne protiv nas. Ali mi smo primer da zemlja koja se oslanja na tradicionalne vrednosti, na nacionalni identitet, na tradiciji hrišćanstva, može biti uspešna - zaključio je Orban.

Posle pritiska javnosti - Objaviće tajna dokumenta

Uoči obeležavanja 20-godišnjice terorističkih napada Al Kaide na SAD, Bajdenova administracija, pod pritiskom porodica žrtava napada, najavila je da će objaviti deo poverljivih dokumenata za koje porodice misle da bi mogla rasvetliti veze između vlade Saudijske Arabije i otmičara koji su izveli napade. Federalni istražni biro (FBI) u pismu državnom tužiocu u Njujorku naveo je da je "odlučio da preispita" svoju privilegiju da ne objavljuje određene osetljive dokumente i da će "identifikovati dodatne informacije prikladne za obelodanjivanje". Porodice žrtava napada su poručile Bajdenu da nije dobrodošao na komemoraciju ako se ne objave tajna dokumenta.

Voditelj Karlson je zaključio da se Orban nije promenio od vremena kada je bio protiv vlasti SSSR, ali da je mišljenje o konzervativnim vladama poput njegove sa univerzalne podrške spalo na to da ga je predsednik SAD nazvao "totalitarnim nasilnikom".

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.