ODRŽAN SASTANAK BENETA I ŠEFA CIA U JERUSALIMU: Evo o čemu je vođen razgovor
Foto: Profimedia

SASTALI SE

ODRŽAN SASTANAK BENETA I ŠEFA CIA U JERUSALIMU: Evo o čemu je vođen razgovor

Sastanku je prisustvovao, izmedju ostalih, šef izraelske obaveštajne agencije Mosad David Barnea koji se sastao sa Bernsom sinoć da diskutuje o nuklearnom sporazumu velikih sila s Iranom, te planovima za saradnju Mosada i CIA

Objavljeno:

Premijer Izraela Naftali Benet razgovarao je danas sa šefom Centralne obaveštajne agencije SAD (CIA)Vilijamom Bernsom u Jerusalimu o situaciji na Bliskom istoku, a posebno o Iranu, saopšteno je iz kabineta premijera.

Kako je navedeno diskutovano je kako da se proširi i produbi saradnja Izraela i SAD u regionu, preneli su izraelski mediji.

Sastanku je prisustvovao, izmedju ostalih, šef izraelske obaveštajne agencije Mosad David Barnea koji se sastao sa Bernsom sinoć da diskutuje o nuklearnom sporazumu velikih sila s Iranom, te planovima za saradnju Mosada i CIA.

Barnea je tom prilikom predstavio informaciju američkom kolegi koja navodno pokazuje da je novi predsednik Irana Ebrahim Raisi mentalno poremećen, da je nepouzdan i da nije sposoban za pregovore o novom nuklearnom sporazumu, ni da ispunjava svoje obaveze, javio je izraelski TV kanal 12.

Ta televizija je objavila da je Barnea dao Bernsu dosije koji prikazuje predsednika Irana kao izuzetno ekstremnog, okrutnog, korumpiranog i nestabilnog.

Raisi, bivši vrhovni sudija, čiju kandidaturu za predsednika je podržao vrhovni iranski voja Ali Hamnei, je bio optužen da je naredio pogubljenje hiljada zatvorenika pred kraj iransko - iračkog rata 1988. godine, navode izraelski mediji.

On je postao predsednik prošle nedelje, nasledivši Hasana Rohanija, relativnog umerenjaka koji je pristao na sporazum 2015. godine i ograničenje iranskih nuklearnih aktivnosti u zamenu za ublažavanje sankcija.

Berns, diplomata od karijere, igrao je ključnu ulogu u zbližavanju Irana i velikih sila koje je dovelo do sporazuma nazvanog Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

Predsednik SAD Džozef Bajden teži da se ponovo priključi sporazumu pošto se bivši predsednik SAD Donalad Tramp iz njega povukao 2018. godine. Izrael se oštro protivi tom dokumentu.

Berns je doputovao u posetu Izraelu usred takozvanog rata u senci i niza napada na postrojenja u Iranu i brodove povezane s Izraelom.

U julu je napadnut naftni tanker kojim upravlja kompanija jednog Izraelca.

U tom napadu dronom kraj obale Omana poginula su dva člana posade, jedan iz Velike Britanije i drugi iz Rumunije.

Ministri spoljnih poslova grupe sedam zapadnih najrazvijenih zemalja (G7) su u petak za taj napad okrivili Iran pošto je vojska SAD objavila nalaze istrage koji pokazuju da su dronovi napravljeni u toj zemlji, a Teheran je porekao te optužbe.

Berns će takodje posetiti Ramalu na Zapadnoj obali i razgovarati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i šefom palestinske obaveštajne službe Madžedom Faradžom, najavili su izraelski mediji.

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.