KINA JE ISPORUČILA 770 MILIONA VAKCINA ŠIROM SVETA: Naročit značaj za OVU grupu zemalja
Foto: Printscreen / Tanjug

PREDNJAČE

KINA JE ISPORUČILA 770 MILIONA VAKCINA ŠIROM SVETA: Naročit značaj za OVU grupu zemalja

"Ovo obećanje znači da je Kina voljna da obezbedi efikasne i bezbedne vakcine za skoro 10 odsto svetske populacije izvan zemlje, dok istovremeno zadovoljava svoje domaće potrebe za vakcinacijom", rekao je Sijaolung

Objavljeno: 13:34h

Kina je isporučila 770 miliona doza vakcina protiv kovida-19 u više od 100 zemalja i medjunarodnih organizacija, kazao je visoki zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova (MSP) Vang Sijaolung, prenela je Kineska medijska grupa (CMG). Vakcine su date na više načina, uključujući donacije, izvoz i zajedničku proizvodnju, od kojih su koristile stotine miliona ljudi širom sveta, rekao je generalni direktor Odeljenja za medjunarodne ekonomske poslove Ministarstva Vang Sijaolung ;medjunarodnim medijima.

Na prvom sastanku Medjunarodnog foruma o saradnji u oblasti vakcinacije protiv kovida 19, kineski predsednik Si Djinping rekao je u pisanoj poruci da će Kina nastojati da obezbedi dve milijarde doza vakcine svetu tokom godine i ponudi 100 miliona dolara COVAKS-u, kako bi se obezbedio ravnopravan pristup vakcinama protiv kovida-19.

"Ovo obećanje znači da je Kina voljna da obezbedi efikasne i bezbedne vakcine za skoro 10 odsto svetske populacije izvan zemlje, dok istovremeno zadovoljava svoje domaće potrebe za vakcinacijom", rekao je Sijaolung.

On je izjavio da je prva serija pomoći u vakcinama pružena je 1. februara 2021. godine, dodavši da su za mnoge zemlje u razvoju, kineske vakcine bile prva serija vakcina koje su dobile, a ujedno i jedine koje su im bile na raspolaganju dugo nakon toga.

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.