ŠPIJUN OSUĐEN NA 11 GODINA ZATVORA, OTAVA POKAZALA ZUBE I SUPROSTAVILA SE: Sukob Kine i Kanade se nastavlja
Foto: Vladimir Sporčić, Ilustracija

PRESUDA

ŠPIJUN OSUĐEN NA 11 GODINA ZATVORA, OTAVA POKAZALA ZUBE I SUPROSTAVILA SE: Sukob Kine i Kanade se nastavlja

Hapšenje direktorke Huaveija, a zatim i dvojice Kanadjanina, izazvali su diplomatsku krizu bez presedana izmedju Pekinga i Otave

Objavljeno:

Kineske vlasti su danas osudile kanadskog državljanina Majkla Spejvora na 11 godina zatvora zbog špijunaže, a presudu je oštro osudila zvanična Otava. Spejvor je bio uhapšen 2018, otkada je u pritvoru, pod optužbom za špijunažu i odavanje državnih tajni.

"Osudjen je na 11 godina zatvora, oduzimanje lične imovine u iznosu od 50.000 juana (6.600 evra) i deportaciju", navodi se u odluci suda u Dandungu, koji ne precizira kada će Kanadjanin biti proteran iz Kine.Kanadski premijer Džastin Trudu osudio je u "apsolutno neprihvatljivu i nepravednu osudu" i kaznu od 11 godina zatvora za Spejvora. "Današnja presuda Majklu Spejvoru donesena je nakon više od dve i po godine proizvoljnog pritvora, nedovoljne transparentnosti u sudskom procesu i sudjenja koje čak nije ispunilo ni minimalne standarde medjunarodnog prava", navodi se u saopštenju kanadskog premijera. Privodjenje Spejvora i bivšeg kanadskog diplomate Majkla Kovriga, bilo je potez koji se smatrao pritiskom na Otavu da oslobodi finansijsku direktorku Huaveija Meng Vandžu.

Ona je na zahtev SAD uhapšena 1. decembra 2018, na aerodromu u Vankuveru.

Hapšenje direktorke Huaveija, a zatim i dvojice Kanadjanina, izazvali su diplomatsku krizu bez presedana izmedju Pekinga i Otave.

Kovrig u pritvoru u Kini čeka izricanje presude.

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.