PRITISAK SAMO RASTE: Bajden uvodi nove mere LUKAŠENKU!
Džozef Bajden, Foto: Printscreen Youtube

DRAMA

PRITISAK SAMO RASTE: Bajden uvodi nove mere LUKAŠENKU!

Američko ministarstvo finansija staviće na crnu listu kompaniju Belaruskali OAO, jedno od najvećih državnih preduzeća u zemlji i jednog od najvećih svetskih proizvođača kalijumovih đubriva, koja se koriste u gnojivima i glavni je beloruski izvor prihoda

Objavljeno:

Američki predsednikDžo Bajden potpisao je odluku kojom se uvode nove sankcije protiv režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, jačajući pritisak na belorusku vladu u koordinaciji sa Velikom Britanijom i Kanadom.

Na godišnjicu predsedničkih izbora u Belorusiji, za koje se tvrdi da ih je Lukašenko namestio, SAD će takođe uvesti najveći krug sankcija do sada protiv beloruskih državljana i entiteta, ciljajući lokalnu ekonomiju i Beloruski olimpijski odbor, rekao je zvaničnik Bele kuće.

Američko ministarstvo finansija staviće na crnu listu kompaniju Belaruskali OAO, jedno od najvećih državnih preduzeća u zemlji i jednog od najvećih svetskih proizvođača kalijumovih đubriva, koja se koriste u gnojivima i glavni je beloruski izvor prihoda.

Beloruski olimpijski odbor takođe će biti obuhvaćen sankcijama, rekao je zvaničnik, zbog optužbi da je učestvovao u pranju novca, izbegavanju sankcija i zaobilaženju zabrana izdavanja viza.

Novi krug sankcija dolazi pošto je beloruska atletičarka Kristina Timanovska tokom Olimpijade u Tokiju odbila da se ukrca na let kući protiv svoje volje i zatražila je izbeglički status u Poljskoj.

Zapadne vlade žele da pojačaju pritisak na Lukašenka, koji se optužuje da je namestio predsedničke izbore u avgustu 2020. i da primenjuje silu protiv opozicije kako bi produžio svoju 27-godišnju vladavinu. Lukašenko tvrdi da su izbori bili pošteni. Desetine hiljada ljudi izašli su na ulice nakon izbora, na šta su vlasti uzvratile brojnim hapšenjima protivnika. Mnogi od njih bili su prisiljeni da odu u egzil u inostranstvo.

Bonus video:

04:06

PREDSEDNIK MATICE ALBANACA SRBIJE: Amerika podržava Evropu u pregovorima Beograda i Prištine

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.