KAKO JE UHVAĆEN BIN LADEN SA ŽENAMA I DECOM: Krio se na tvrđavi, odala ga 1 stvar!
Osama bin Laden, Foto: Profimedia

nista znali to

KAKO JE UHVAĆEN BIN LADEN SA ŽENAMA I DECOM: Krio se na tvrđavi, odala ga 1 stvar!

Ali, on nije odobravao način na koji je njegov otac, imućni jemenski graditelj Mohamed bin Laden, gledao na praksu koja omogućava da muškarac legalno uzme četiri supruge

Objavljeno:

Osama bin Laden često je govorio da ne razume zašto ljudi uzimaju samo jednu ženu. "Ako uzmete četiri, živite kao mladoženja", rekao je.

Ali, on nije odobravao način na koji je njegov otac, imućni jemenski graditelj Mohamed bin Laden, gledao na praksu koja omogućava da muškarac legalno uzme četiri supruge. Osama je rođen 1957, kao jedno od 54 dece, a njegova tada 15-godišnja majka Alija Ganem bila je jedna od najmanje 20 žena koje je Mohamed, stariji od nje skoro 40 godina, oženio i razveo se od njih tokom života. Osama je bio njihovo jedino zajedničko dete i imao je svega tri godine kad je Mohamed odbacio njegovu majku. Alija, rekao je njen sin godinama kasnije, „nije bila žena iz Kurana već konkubina“.

Umesto da odbaci poligamiju, Osama je zaključio da je njegov otac to radio na pogrešan način, piše „Foks njuz“. On je verovao da biti pravi musliman znači da smeš da oženiš samo četiri žene i sve njih da tretiraš jednako, napisao je bezbednosni analitičar i bivši CNN producent Piter Bergen u svojoj knjizi „Uspon i pad Osame bin Ladena“.

Žene za sve poslove

Fundamentalista je verovao da je to daleko superiornije od prakse njegovog oca koji se stalno razvodio i uzimao nove žene. Do vremena terorističkog napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001, tada 44-godišnji Bin Laden živeo je u Avganistanu sa svoje tri supruge. Dve starije – Kajra Sabar (52), posvećeni dečji psiholog koja je napustila karijeru zbog udaje, i Siham al Šarif (44), pesnikinja sa doktoratom iz gramatike Kurana – uređivale su njegove govore, „glancale“ religiozna saopštenja i ohrabrivale njegove planove za globalni džihad.

Treća žena, 17-godišnja Amal el Sadah iz ruralnog Jemena, iznela je na videlo njegovu sujetu.

Pio je „avenu“, sirup od zobi za koji je tvrdio da ima efekat poput „vijagre“, jeo je obilne količine maslina za koje je verovao da proizvode slične rezultate, takođe je redovno nanosio farbu „Just for Men“ na svoju bradu“, napisao je Bergen.

Neposredno nakon napada 11. septembra, u kojem je poginulo 2.977 ljudi, Osamina porodica se raštrkala. U međuvremenu se džihadista, koji je osnovao Al Kaidu kako bi pokrenuo sveti rad protiv Zapada, krio u avganistanskim planinama i na severu Pakistana. Do 2004, kako su SAD bile zauzete naporima na obnavljanju nacija u Avganistanu i Iraku, Bin Laden je osetio da hajka na njega slabi.

Izgradnja kompleksa

U tom trenutku je najtraženiji čovek u svetu naredio svom telohranitelju Ibrahimu Saedu Ahmedu abd al Hamidu da kupi nešto zemlje, unajmi arhitektu i izgradi tvrđavu dovoljno veliku za njegovu porodicu koju je nameravo da ponovo ujedini u Abotabadu u Pakistanu.

Ibrahim se bacio na posao. Kupio je imanje za 50.000 dolara na svoje ime i dizajnirao kuću po specifikacijama koje je tražio njegov šef. Trospratna glavna kuća imala je četiri spavaće sobe na prvom spratu, još četiri na drugom, svaku sa svojim kupatilom. Poslednji sprat je imao spavaću sobu, kupatilo, radnu sobu i terasu za Bin Ladenove potrebe. Članovi porodice počeli su da useljavaju 2005.

Ibrahim i njegov brat Abrar, njihove žene i deca redovno su dolazili u posetu. Ali, oni su boravili u manjem, pridodatom objektu, a ne u glavnom. Braća su pratila stroge bezbednosne mere kako bi se čuvali u tajnosti. Koristili su javne telefonske govornice za važne pozive i izvadili baterije iz mobilnih telefona kako ne bi mogli da ih prate do baze.

Bin Ladenovi su retko napuštali kompleks, sem Amal koja je dvaput otišla u lokalnu bolnicu da se porodi pod lažnim imenom, sa lažnim dokumentima i pretvarajući se da je gluva kako bi izbegla neprijatna pitanja.

Bogato imanje, a bez telefona

Ali, američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) je 2010. dobila dojavu od pakistanskog doušnika koji je u u gužvi u Pešavaru primetio čoveka za kojeg je verovao da je Osamin telohranitelj Ibrahim. U avgustu iste godine Ibrahimov beli džip doveo je agente CIA do zidova kompleksa visokih pet metara, sa bodljikavom žicom na vrhu.

U objektima su bile tri Osamine žene, osmoro mlađe dece i četvoro unučadi, uključujući dvogodišnju i trogodišnju bebu. Vlasništvo je imalo neke neobične karakteristike zbog čega je analitičar CIA uneo beleške. Nije imalo telefonskih linija niti internet konekciju, uprkos činjenici da je njegov vlasnik očigledno imao dovoljno novca da to priušti. Velika, glavna kuća imala je malo prozora, a otvorena terasa gornjeg sprata bila je okružena sa svih strana visokim zidom.

- Ko ograđuje terasu zidom? – zapitao je tadašnji direktor CIA Lion Paneta.

- Upravo to – odgovorio je analitičar.

Ključni trag

Agencija je postavila bazu u blizini misterioznog kompleksa kako bi pratila šta se tamo događa i saznala ko tu živi. Dok su komšije svoje smeće iznosile na ulicu da ih pokupe čistači sa svojim vozilom, misteriozni stanari kompleksa su svoje palili. Na pola hektara zemljišta ograđenog zidovima nalazila se mala farma na kojoj su se uzgajale jabuke, povrće, grožđe i med, pilići i čak krave – hrana koju su očigledno konzumirali stanari objekta.

Ali, glavni trag je bio konopac za sušenje odeće, na kojem su svakog dana lepršale ženske haljine, šalvare koje nose pakistanski muškarci, dečja odeća i pelene – u daleko većoj količini od one koju bi moglo da nosi 11 članova porodice telohranitelja.

Nevidljivi stanari, prema agentima koji su kalkulisali s vešom, morali su da uključe odraslog muškarca, nekoliko odraslih žena i najmanje devetoro dece, što se savršeno uklapalo u ono što su tražili.

Kako piše “Foks njuz”, nakon više od devet godina skrivanja Osamu bin Ladena odao je porodični veš.

Paneta je u decembru 2010. predstavio dokaze tadašnjem predsedniku Baraku Obami. Agenti nisu uspeli da uhvate jasnu sliku Bin Ladena kako bi dokazali da su konačno otkrili njegovo skrovište. Ali, kako je napisao Bergen, takođe nikad nisu otkrili dokaz koji bi govorio suprotno.

Obama je bio ubeđen. Naredio je američkoj mornarici da započne planiranje operacije koja je na kraju, 1. maja 2011, dovela do hvatanja i ubistva 54-godišnjeg Bin Ladena. Mornaričke foke ubile su vođu terorista, a njegovo telo je sahranjeno u more, što se možda nikad ne bi bilo dogodilo da Osama nije svojim ženama dao konopac za sušenje veša.

Bonus video:

00:19

SJAJ VISOKE MODE I FOTOGRAFIJE U ZAGREBU: Fashion Day Fotosofia 16 spoj dobre zabave i glamura na jednom mestu

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.