GORE NEGO LETOS: Podaci o koroni iz Nemačke nimalo nisu dobri
Ilustracija, Foto: Profimedia

au

GORE NEGO LETOS: Podaci o koroni iz Nemačke nimalo nisu dobri

U Nemačkoj broj novozaraženih raste brže nego prošlog leta

Objavljeno:

Brojke su još uvek relativno male, ali reč je gotovo isključivo o delta soju virusa, a zaraženi su pre svega mladi. Nemačka je ponovo u strahu od korone.

Nemački institut Robert Koh ponovo zvoni na uzbunu: broj novozaraženih počeo je da raste ranije nego tokom leta 2020, a i taj rast je mnogo brži. Apsolutne brojke doduše još uvek nisu toliko visoke: nedeljni indeks novozaraženih za čitavu zemlju porastao je na 20,4, dok je prošle nedelje bio 16,5 novozaraženih na 100.000 stanovnika za sedam dana. Ipak, u institutu su zabrinuti jer je samo u poslednja 24 sata bilo 3.448 pozitivnih slučajeva zaraze, a evidentirana su još 24 smrtna slučaja.

Reč je gotovo isključivo (97%) o delta soju virusa korone. Ostalo je „stari“ oblik virusa B.1.1.7, dok takozvani lambda soj u Nemačkoj ne igra nikakvu ulogu.

Zaraza se pre svega širi među mlađom populacijom. Ako se posmatra samo populacija od 20 do 24 godine, tamo se nedeljni indeks novozaraženih već popeo na 49.

Korona virus
foto: Printscreen

„Trenutni rast zaraženih pre svega može primetiti kod osoba od 10 do 34 godine, iako se ta tendencija može uočiti i u grupi ljudi do 49 godina“, piše u saopštenju instituta Robert Koh. Kod osoba starijih od 55 godina, indeks novozaraženih još uvek je manji od 10, iako i tu ima manjih promena.

Nisu najveći problem oni koji se vraćaju sa odmora

Infektološki institut sve teže može da utvrdi izvor zaraze: u 42 odsto slučajeva koji su se pojavili prošle nedelje nema nikakvih informacija o tome da li su se te osobe zarazile u inostranstvu. Pritom je „uvoz“ od daleko manjeg značaja nego što se to misli: od oko 5.000 slučajeva zaraze, od 5. jula pa do početka avgusta jeste bilo turista koji su se vratili s odmora, pre svega iz Španije, a mnogo manje slučajeva zabeleženo je kod povratnika iz Turske i iz Hrvatske. Ali u samoj Nemačkoj bilo je četiri puta više slučajeva iz „domaćih“ žarišta.

Institut Robert Koh poziva da se intenziviraju napori u vakcinisanju. Oni još jednom ponavljaju da je potrebno vakcinisati 88 odsto stanovništva mlađeg od 59 godina kako bi se došlo do kolektivnog imuniteta. Trenutno je 62,2 odsto građana Nemačke primilo prvu dozu, ali taj broj raste sve sporije.

Iako se kao i u Velikoj Britaniji zbog delta soja ponovo očekivao kolaps sistema zdravstvene zaštite, to se nije dogodilo – ni u Velikoj Britaniji, a ne događa se ni u Nemačkoj. Popunjenost kreveta na intenzivnoj nezi tu još uvek je na „niskom nivou“, a stručnjaci su uvereni da je i to posledica vakcinisanja. Jer, mlađa populacija ionako lakše podnosi zarazu, a starije osobe su u mnogo većem broju vakcinisane, tako da kod njih razvoj bolesti protiče relativno bez većih teškoća.

(Espreso / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.