PRONAĐENO OGROMNO BLAGO U NEKADAŠNJOJ REZIDENCIJI KRALJEVSKE PORODICE: Kolekcija istorijski veoma značajna (VIDEO)
Palata Tatoi, Foto: Printscreen/Youtube

NEVEROVATNO

PRONAĐENO OGROMNO BLAGO U NEKADAŠNJOJ REZIDENCIJI KRALJEVSKE PORODICE: Kolekcija istorijski veoma značajna (VIDEO)

U blizini Atine pronađeno ogromno vinsko blago

Objavljeno:

Više od 4.000 starih i vrednih boca vina i žestokih pića, koje je decenijama bilo skriveno, pronađeno je u palati Tatoi, nekadašnjoj letnjoj rezidenciji grčke kraljevske porodice.

Grčko Ministarstvo kulture označilo je otkriće ove kolekcije kao "istorijski veoma značajno", prenosi prtal Vino&Fino.

Među retkim bocama u ovoj zanimljivoj kolekciji su boce vina sa etiketama kuća Château Margaux, Château de Vincennes i Château Mouton Rothsćild, kao i keramička boca viskija Čivas iz ograničene i veoma vredne serije proizvedene povodom krunisanja britanske kraljice Elizabete II.

Kako navodi Greek Reporter, još nekoliko stotina sanduka sa pićem tek treba da bude otvoreno i očekuju se novi uzbudljivi nalazi, prenosi portal.

Posao na katalogizaciji vina i žestokih pića prepušten je ekspertima iz ugledne vinarije Aćaia Claus, osnovane 1861. godine, a tim predvodi Periklis Baltas, koji je na celu istorijskog arhiva vinarije Aćaia Claus.

Grčka ministarka kulture Lina mendoni, ovom prilikom, izjavila je da vina i žestoka pića iz palate Tatoi, pored ogromne kolekcionarske vrednosti, imaju i veliki naučnoistraživački znacaj, pa iz tog razloga, procenjivanje kolekcije obavljaju stručnjaci koji poznaju vino kako na nivou enologije, tako i opšte istorije.

- Naš cilj je da, kada završimo obnovu palate Tatoi i njeno pretvaranje u muzej, zadržimo deo ove kolekcije i izložimo je javnosti - rekla je ona.

Bonus video:

01:00

NOVINARKA ESPRESA JE OTIŠLA KOD DUŠANA DA PROVERI KOLIKO TETOVIRANJE BOLI: Nije joj bilo LAKO!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.