VAKCINACIJA NA SVAKIH 6 MESECI? Država razmišlja o uvođenju polugodišnjeg ritma vakcinacije!
Vakcina, Foto: Profimedia

PANDEMIJA

VAKCINACIJA NA SVAKIH 6 MESECI? Država razmišlja o uvođenju polugodišnjeg ritma vakcinacije!

Odlučili su da isporuče treću dozu vakcine jer se pokazalo da zarazniji delta soj, koji je postao dominantan, lakše prodire u imunološku zaštitu ne samo kod nevakcinisanih, već i kod vakcinisanih

Objavljeno:

Zbog brzog rasta novih slučajeva kovid 19 zaraze u Izraelu razmišljaju ne samo o još jednoj, trećoj dozi, nego i o mogućnosti vakcinisanja svakih šest meseci.

Odlučili su da isporuče treću dozu vakcine jer se pokazalo da zarazniji delta soj, koji je postao dominantan, lakše prodire u imunološku zaštitu ne samo kod nevakcinisanih, već i kod vakcinisanih.

Sada se očigledno plaše mogućnosti da vakcine ne pružaju dugoročnu već samo kratkotrajnu zaštitu, a postoji mogućnost uvođenja polugodišnjeg ritma vakcinacije. Iz medijskih izveštaja još uvek nije jasno da li će svaka nova vakcina, ako se radi o mRNA tehnologiji, biti prilagođena mogućim sojevima.

Izrael je glavna svetska laboratorija za istraživanje efikasnosti vakcina jer prednjačile u brzini i obimu vakcinacije, a koristile su samo vakcinu Fajzer.

Glavni direktor izraelskog Ministarstva zdravlja, profesor Nahman Eš, zabrinut je zbog sve većeg broja zaraženih, kao i rasta udela pozitivnih na testiranjima, bez obzira na to što nemaju značajni rast bolesnika na respiratorima niti smrtnih slučajeva.

"Možda će treća doza trajati duže. Zaista se nadam da nećemo morati da se vakcinišemo svakih šest meseci, i da ćemo se vakcinisati jednom godišnje, kao kod gripa", izjavio je profesor Eš.

Nesporno je da u zemljama s visokim udelomvakcinisanih, kao što su Izrael, Island i Irska sada slučajevi rastu brzo, ali praktično nema rasta smrtnih slučajeva.

Ono što je zanimljivo napomenuti jeste da u grupi evropskih turističkih zemalja i Britanije, koja je zabeležila nagli skok slučajeva delta varijantom, sada svedočimo usporavanju infekcije i smanjenju broja zaraženih uprkos povećanju broja društvenih kontakata.

Iako je iz niza zemalja vidljivo kako vakcinacija zaustavlja dramatični rast hospitalizacija i smrti, sve više zdravstvenih vlasti sugeriše treću dozu, kao i mogućnost redovitogvakcinisanja.

S obzirom da su farmaceutske kompanije jako podigle cenu mRNA cepiva, pitanje učestalosti vakcinisanja postaje finansijski vrlo ozbiljno.

Bonus video:

01:00

NOVINARKA ESPRESA JE OTIŠLA KOD DUŠANA DA PROVERI KOLIKO TETOVIRANJE BOLI: Nije joj bilo LAKO!

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.