BANDITSKI NAPAD U POLJSKOJ: Antivakcinaši zapalili centar za vakcinaciju
Poljska, Foto: EPA/GRZEGORZ MOMOT

HAOS

BANDITSKI NAPAD U POLJSKOJ: Antivakcinaši zapalili centar za vakcinaciju

Pre nedelju dana pokušali su da ometu konferenciju za novinare poljskog ministra zdravlja Adama Njedjelskog

Objavljeno:

Nepoznati počinioci zapalili su noćas u Zamošću na jugoistoku Poljske mobilni centar za vakcinaciju protiv kovida-19 i podmetnuli požar u sedište lokalne sanitarne inspekcije.

"Ponovo se ove noći dogodio banditski napad u Zamošću gde su zapalili državnu sanitarno-epidemiološku stanicu i centar za vakcinaciju. Vakcinacija je ta brana, barijera pred kovidom-19. Neuobičajeno strogo ćemo pristupati takvim napadima", kazao je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Na konferenciji za novinare sa šefom poljske policije Jaroslavom Simčikom premijer Moravjecki najavio je nula tolerancije, krivično gonjenje i surove kazne u svim tim nasilnim napadima antivakcinaša koji su u Poljskoj učestali poslednjih dana.

"Već nakon napada u Grodjisku Mazovjeckom svim regionalnim komandama policije naredjeno je pojačaju obezbeđenje centara za vakcinaciju", kazao je šef poljske policije.

Krajem jula u Gdinji na severu Poljske poljski antivakcinaši napali su autobus koji služi kao mobilni centar za vakcinaciju a nekoliko dana ranije u Grodjisku Mazovjeckom u Centralnoj Poljskoj dve osobe su povredjene kada su antivakcinaši napali osoblje lokalnog centra za vakcinaciju i ljude koji su došli da se vakcinišu i upustili se u tuču sa obezbedjenjem.

Agresivne i nasilne napade na centre za vakcinaciju u Poljskoj predvodi antivakcinaški pokret Poljske žute košulje koji tvrdi da se bori za slobodu svih Poljaka od vakcina ali i od poreza, a do ovih nasilnih napada pojavljivali su se najčešće na manifestacijama na kojima postoji i mogućnost vakcinacije da ubedjuju ljude da vlada sa njima opasno eksperimentiše kao nacistički doktor Mengele.

Pre nedelju dana pokušali su da ometu konferenciju za novinare poljskog ministra zdravlja Adama Njedjelskog.

"Nažalost, moramo da računamo na to da su takve pojave u porastu, ali pamtite, nas je mnogo više i ne dozvolimo da nas nadglasa malobrojna grupa antivakcinaša. Zapamtite 25. jul kao datum kada je prvi put ta virtualna mržnja antivakcinaša prešla u autentično fizičko nasilje", kazao je tada ministar.

Bonus video:

01:00

NOVINARKA ESPRESA JE OTIŠLA KOD DUŠANA DA PROVERI KOLIKO TETOVIRANJE BOLI: Nije joj bilo LAKO!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.