PRONAĐENA PRVA POSUDA ZA ŠMINKU NA SVETU? Otkriće u Sloveniji bi moglo da promeni ISTORIJU kakvu znamo! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Printscreen

NEVEROVATNO

PRONAĐENA PRVA POSUDA ZA ŠMINKU NA SVETU? Otkriće u Sloveniji bi moglo da promeni ISTORIJU kakvu znamo! (FOTO)

Dodatno to znači da je ova flašica stotinama godina starija od dosadašnjih najranijih dokaza o kozmetici u starom Egiptu i Mesopotamiji

Objavljeno:

Prema novim istraživanjima, flašice koje su Evropljani iz kamenog doba nosili oko struka pre više od 6.000 godina su, izgleda, bile prve posude za šminku na svetu.

Analizom sastojaka u tragovima pronađenih u keramičkoj flaši u Sloveniji, koja datira između 4350. i 4100. godine pre nove ere, pokazala je da sadrži pčelinji vosak, životinjsku mast i kozmetiku na bazi olova.

Ako se zaista radi o posudi sa šminkom, to bi značilo da se šminka u Evropi koristila više od 2.000 godina ranije nego što se pre mislilo.

Dodatno to znači da je ova flašica stotinama godina starija od dosadašnjih najranijih dokaza o kozmetici u starom Egiptu i Mesopotamiji, piše New Scientist.

Preko 100 sličnih flašica

Bajn Kramberger, arheolog iz Zavoda za zaštitu kulturne baštine Slovenije, pronašao je ovu malenu keramičku flašu u Zgornjem Radvanju 2014. godine. Posuda se nalazila na području koje je 4350. godine pre nove ere zauzeo narod Lasinja, koji je potekao od lovaca-sakupljača u zapadnoj Evropi.

U toj oblasti je otkriveno preko 100 sličnih flašica, koje se uglavnom pripisuju Lasinji u jugoistočnom podnožju Alpa ili Vinčanskoj kulturi na Srednjem Balkanu.

U početku se pretpostavljalo da se radi o dečjim igračkama zbog njihove veličine i sličnosti sa životinjskim i ljudskim glavama.

Međutim, detaljnija analiza je pokazala da u flašici ima tragova pčelinjeg voska, biljne i životinjske masti kao belih čestica na bazi olova, poznate kao ceruzit (olovo karbonat), koji se vekovima koristi u kozmetici.

Bonus video:

01:00

NOVINARKA ESPRESA JE OTIŠLA KOD DUŠANA DA PROVERI KOLIKO TETOVIRANJE BOLI: Nije joj bilo LAKO!

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.