ODBAČEN ZAHTEV ZA ISTRAGU O RATNIM ZLOČINIMA U ZAPADNOJ SAHARI! Španski sud odlučio o Brahim Galiju
Španija, Foto: Profimedia

doneta odluka

ODBAČEN ZAHTEV ZA ISTRAGU O RATNIM ZLOČINIMA U ZAPADNOJ SAHARI! Španski sud odlučio o Brahim Galiju

Vrhovni sud je doneo presudu da su navodne optužbe protiv Galija zastarele, uz dodatak da nema dovoljno dokaza za optužbe o genocidu

Objavljeno:

Španski vrhovni sud odbacio je danas zahtev za istragu o navodnim ratnim zločinima i genocidu u Zapadnoj Sahari, za koji je osumnjičen lider pokreta za nezavisnost te oblasti Brahim Gali, a čija je hospitalizacija u Španiji izazvala diplomatski spor sa Marokom.

Galija i lidere Polisario Fronta su optužili aktivisti za ljudska prava i pojedinci iz Zapadne Sahare za genocid, ubistva, terorizam, mučenje i nestanke, navodi se u sudskom dokumentu, preneo je Rojters.

Gali se pojavio pred sudom ranije ovog meseca putem video linka u sklopu istrage, a njegov je advokat negirao bilo kakav prekršaj.

Vrhovni sud je doneo presudu da su navodne optužbe protiv Galija zastarele, uz dodatak da nema dovoljno dokaza za optužbe o genocidu.

Prijem Galija na medicinski tretman u bolnicu u španskom gradu Logronjo u aprilu bez obaveštavanja Maroka, izazvao je razmirice između dve zemlje.

Maroko je odgovorio tako što je ublažio granične kontrole, dozvolivši hiljadama migranata da uđu u Seutu, špansku enklavu na severu Afrike.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.