32 civilizacije pre nas su PROPALE, mi smo SLEDEĆI! (GIF)
Foto: Profimedia

ŠTA, bre?!

32 civilizacije pre nas su PROPALE, mi smo SLEDEĆI! (GIF)

NASA je, kanda, otvorila udžbenik iz istorije i dobro ga proučila
Objavljeno: 23:32h

Istorija se ponavlja, iznova i iznova. Primera je koliko hoćete:

18. vek, Francuska je najveća sila u Evropi, ako ne i u svetu. Osioni Francuzi su postali previše samozadovoljni, verujući da imaju neku vrstu božanskog prava da vladaju i da mogu da budu fiskalno neodgovorni do mile volje. Trošili su novac kao pijani mornari, bez značajnih programa socijalne pomoći. Niko nije smeo da postavi pitanje: "Ko će to da plati?".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Imperija je držala ogromne teritorije širom planete, trošila se kroz ratove i finansirala tajnu službu za razotkrivanje špijuna. Budžetski deficiti su bili van kontrole, novac je "leteo". I dalje ne zvuči poznato?

Francuska ekonomija je pukla, usledio je period od četvrt decenije hiperinflacije, građanskog rata, vojnog osvajanja i genocida. I nisu jedini, sličan put prošlo je više civilizacija, čak 32, od drevne Mesopotamije do Sovjetskog Saveza, koji pokazuju da kad god društva dostignu neodrživi nivo potrošnje resursa, počinju da propadaju.

Istraživački rad koji je finansirala NASA naglašava istu poentu: SAD preti kolaps, koji je "došao glave" i najnaprednijim civilizacijama u poslednjih 5.000 godina.

Rezultati njihovog istraživanja pokazuju da neki od veoma jasnih trendova postoje i danas u SAD: neodrživa potrošnja resursa, ekonomsko raslojavanje koje favorizuje elitu i rastuće nezadovoljstvo nižih slojeva. Praktično je nemoguće izbeći kolaps, samo je pitanje vremena.

foto: AP

Istorija pokazuje da se dominantne sile uvek menjaju. Imperije rastu i padaju. Globalni monetarni sistem se stalno menja, kao i svetski poredak. Uvek dođe kraj, ali za jedne, za ostale se igra samo resetuje. Da, igra. Igrači se menjaju, ali ona ostaje ista.

(AS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.