CDC PREPORUČUJE: U zatvorenom prostoru maske i za VAKCINISANE GRAĐANE
Zaštitna maska, Foto: Profimedia

VISOKA STPA ZARAZE

CDC PREPORUČUJE: U zatvorenom prostoru maske i za VAKCINISANE GRAĐANE

Pozivajući se na nove informacije o širenju delta soja koronavirusa među vakcinisanim osobama, CDC takođe preporučuje da svi učenici i nastavnici nose maske bez obzira na to da li su vakcinisani, ali i da se škole otvore na jesen, prenosi Glas Amerike.

Objavljeno:

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u utorak su izmenili smernice za nošenje maski i preporučili da i vakcinisani građani ponovo pokrivaju lice u zatvorenom prostoru u delovima SAD gde postoji visoka stopa prenošenja Kovida 19.

Pozivajući se na nove informacije o širenju delta soja koronavirusa među vakcinisanim osobama, CDC takođe preporučuje da svi učenici i nastavnici nose maske bez obzira na to da li su vakcinisani, ali i da se škole otvore na jesen, prenosi Glas Amerike.

Direktorka CDC-a Rošel Valenski rekla je da podaci sugerišu da vakcinisane osobe mogu da prenesu Kovid 19.

Kada su bile dominatne prethodne varijante, zaraženi vakcinisani građani imali su niže nivoe virusa i smatralo se da je malo verovatno da mogu da zaraze druge, rekla je Valenski.

Dodala je međutim da se u slučaju delta soja, nivo virusa kod inficiranih osoba koje su primile vakcinu "ne razlikuje" od nivoa zabeleležnog u nosu i grlu onih koji nisu vakcinisani.

Podaci su prikupljeni poslednjih nekoliko dana, na osnovu 100 uzoraka i nisu objavljeni. Međutim, kako je poručila Valenski, "dovoljno su zabrinjavajući da smo smatrali da moramo da reagujemo".

Predsednik Džo Bajden rekao je da će nošenje maski i vakcinacija u područjima koja su najteže pogođena delta varijantom omogućiti Americi da izbegne restrikcije iz 2020. godine. Takođe je istakao da se nada da će stanovnici područja, na koje se odnose nove smernice, poštovati preporuke CDC.

Bajden je rekao i da njegova administracija razmatra da li da od zaposlenih u federalnim agencijama zahteva da se vakcinišu protiv Kovida 19.

Centri su u maju saopštili da građani, koji su u potpunosi imunizovani, ne moraju da nose maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru i drže fizičku distancu u većini slučajeva, navodeći da će to omogućiti da život počne da se vraća u normalu.

Direktorka CDC-a u maju je rekla da su nove smernice zasnovane na velikom padu slučajeva koronavirusa, vakcinaciji mlađih ljudi i efikasnosti vakcina protiv različitih sojeva koronavirusa.

U to vreme je međutim bilo preporučeno da vakcinisani Amerikanci i dalje nose maske u avionima i vozovima, na aerodromima, u javnom saobraćaju i u mestima kao što su bolnice i lekarske ordinacije.

Međutim, u Sjedinjenim Državama se trenutno u proseku beleži više od 57.000 slučajeva dnevno i 24.000 hospitalizacija.

Bajdenova administracija u ponedeljak je potvrdila da neće ukidati postojeća ograničenja na dolazak putnika iz inostranstva zbog rasta broja zaraženih i očekivanja da će to biti slučaj i narednih nedelja.

Nošenje maski postalo je i političko pitanje u SAD s obzirom na to da je bivši predsednik Donald Tramp bio protiv obaveznog nošenja maski dok ih je Bajden podržao i nakon preuzimanja dužnosti naložio obavezno pokrivanje lica u pojedinim slučajevima.

U pojedinim američkim državama je na snazi bilo obavezno nošenje maski dok su neke odbijale da izdaju slične smernice ili su pre više meseci ukinule tu pandemijsku meru.

Nove preporuke CDC-a nisu obavezujuće i mnogi Amerikanci, naročito oni u državama koje podržavaju republikance, mogu da odluče da ih ne poštuju.

CDC je ranije ovog meseca izmenio smernice za škole i preporučio da svi koji nisu vakcinisani protiv Kovida 19 nose maske i drže distancu od jednog metra u učionicama.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.