AMERIKA ŽELI DA NASTAVI PREGOVORE SA SEVERNOM KOREJOM: U pitanju je denuklearizacija!
Amerika, Foto: EPA/ Tasos Katopodis

važno

AMERIKA ŽELI DA NASTAVI PREGOVORE SA SEVERNOM KOREJOM: U pitanju je denuklearizacija!

Šerman je rekla novinarima da se raduje pouzdanom, predvidljivom i konstruktivnom putu sa Severnom Korejom

Objavljeno:

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman izjavila je nakon sastanka sa potpredsednikom južnokorejske diplomatije Čoi Džong Kunom u Seulu, da SAD traže "pouzdan, predvidljiv i konstruktivan" način koji bi obezbedio napredak u zaustavljenim pregovorima o denuklearizaciji sa Severnom Korejom (DPRK).

Obe strane razgovarale su o tome kako ponovo pokrenuti pregovore nakon što je Severna Koreja odbacila predloge Bajdenove administracije, piše Rojters.

Šerman je rekla novinarima da se raduje pouzdanom, predvidljivom i konstruktivnom putu sa Severnom Korejom.

"Svi osećamo narod DPRK-a koji se zaista suočava sa svim najtežim okolnostima s obzirom na pandemiju i na njen uticaj na industriju hrane", rekla je Šerman.

Iako Severna Koreja nije prijavila ni jedan slučaj korona virusa, lider Kim Džong Un rekao je da je situacija sa hranom "napeta" od kako je Severna Koreja zatvorila granice sa Kinom zbog pandemije i time poremetila trgovinu, kao i zbog tajfuna koji je prošle godine oštetio useve.

Šerman je rekla da se raduje raspravi o pitanju Severne Koreje koji će se održati u Pekingu sledeće nedelje, uprkos "komplikovanim" odnosima između SAD-a i Kine.

"Ima aspekata koji su konkurentni, ima aspekata koji suizazovni i aspekata u kojima mozezmo sarađivati", rekla je Šerman komentarišući kinesko-američke veze.

Zamenica američkog državnog sekretara sastala se sa predsednikom Južne Koreje Mun Džeinom i drugim najvišim zvaničnicima nakon dolaska u Seul iz Tokija u sredu, a zakazano je da poseti Mongoliju pre posete Kini.

Bonus video:

02:18

HODŽA U USIJANJU DANA: Dijalog Beograda i Prištine će se konkretizovati u narednom periodu

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.