VAZDUŠNA APOKALIPSA: Posle požara se stvorio GUST OTROVAN DIM
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

užas U SIBIRU

VAZDUŠNA APOKALIPSA: Posle požara se stvorio GUST OTROVAN DIM

Satelitska analiza pokazuje da su poslednjih dana nivoi PM 2.5, odnosno malih čestica koje mogu ući u krvotok i oštetiti ljudske organe, porasle iznad 1.000 mikrograma po kubnom metru, što je 40 puta više od preporučenih bezbednih nivoa Svetske zdravstvene organizacije

Objavljeno: 22:23h

Toplotni talas u jednoj od najhladnijih oblasti na svetu izazvao je šumske požare i zapretio sibirskom gradu Jakutsku "vazdušnom apokalipsom" u vidu gustog otrovnog dima, upozoravaju službe za praćenje atmosfere.

Visoki nivoi čestica, a možda i hemikalija, uključujući ozon, benzen i cijanovodonik, ovo učiniti jednim od najgorih globalnih zagađenja vazduha u istoriji.

Lokalne vlasti upozorile su 320.000 stanovnika da ostanu u zatvorenom kako bi izbegli zagušujući dim od požara koji bi mogli oboriti prošlogodišnji rekord, piše londonski "Gardijan".

Satelitska analiza pokazuje da su poslednjih dana nivoi PM 2.5, odnosno malih čestica koje mogu ući u krvotok i oštetiti ljudske organe, porasle iznad 1.000 mikrograma po kubnom metru, što je 40 puta više od preporučenih bezbednih nivoa Svetske zdravstvene organizacije.

U utorak je kvalitet vazduha u Jakutsku bio PM 2.5 od 395 mikrograma, što spada u ekstremnu kategoriju "vazdušne apokalipse", koja po definiciji nosi "neposredne i teške posledice". Na ruskim društvenim mrežama navode da je to 17 puta gore od proseka u najzagađenijim gradovima Indije ili Kine.

CNN tvrdi da dim putuje čak do Aljaske.

Naučnici smatraju da je ljudski faktor u klimatskim promenama važan uzrok ovih događaja. Jakutsk je najhladniji zimski grad na planeti, ali zbog globalnog zagrejavanja letne temperature ovde rastu najmanje 2,5 puta brže od svetskog proseka.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.