AUSTRRIJA U PROBLEMU: Danas popustili mere, a već imaju u planu nova POOŠTRAVANJA!
Austrija, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

pandemija

AUSTRRIJA U PROBLEMU: Danas popustili mere, a već imaju u planu nova POOŠTRAVANJA!

Na osnovu odluke austrijske vlade skidaju se maske u osam od devet pokrajina, jer Beč ne želi da sledi vladu u popuštanju epidemioloških mera, već je doneo svoje odluke

Objavljeno:

U Austriji su od danas popuštene epidemiološke mere, ali, zbog rasta broja novozaraženih usled širenja delta soj korona virusa, zemlja već razmatra nova pooštravanja.

Na osnovu odluke austrijske vlade skidaju se maske u osam od devet pokrajina, jer Beč ne želi da sledi vladu u popuštanju epidemioloških mera, već je doneo svoje odluke.

Dok se u osam pokrajina ukida obaveza nošenja maski u prodavnicama, izuzev u supermarketima, apotekama, bankama i poštama, u Beču maske moraju i dalje da se nose u svim zatvorenim prostorima, što znači i u svim radnjama, kao i ponovo u bioskopima i pozorištima.

Maske ostaju obavezne u svim pokrajinama u javnom prevozu i bolnicama.

Novom uredbom širom Austrije uvodi se i novo pravilo kada je reč o ugostiteljskim objektima gde dolazi do većeg mešanja i interakcije gostiju, a to se tiče pre svega diskoteka i klubova.

Na ta mesta ubuduće mogu da uđu samo gosti koji imaju ili sertifikat o vakcinaciji, ili negativan PCR test.

Za razliku od ostalih ugostiteljskih objekata, oni sa potvrdom o preležanom kovid-u neće biti puštani bez negativnog PCR testa.

Usled popuštanja mera pada ograničenje broja gostiju u noćnoj gastronomiji, koja sada može ponovo da radi punim kapacitetom, ali ostaje na snazi obaveza registracije svakog gosta.

Austrijske vlasti, dodatnom uredbom, precizirale su da za šatorske fešte ovo pravilo ne važi, već da se primenjuje pravilo posedovanja sertifikata o vakcinaciji, negativan test ili potvrda o preležanoj infekciji.

Iako je nova uredba stupila na snagu, očekuje se novo pooštravanje mera, barem kada je reč o povratnicima sa odmora.

Ministarstvo zdravlja, zbog velikog broja novozaraženih među povratnicima sa odmora, zahteva da se uvede obaveza PCR testiranja svih koji se vraćaju iz inostranstva.

Prema statističkim podacima Agencije za zdravlje i bezbednost ishrane (AGES) jednu trećinu novozaraženih čine povratnici sa odmora u inostranstvu.

Bonus video:

OSEĆATE SE LOŠE I NAKON PRELEŽANE KORONE? Dostupna aplikacija za praćenje stanja pacijenata, evo kako fukcioniše!
01:52

OSEĆATE SE LOŠE I NAKON PRELEŽANE KORONE? Dostupna aplikacija za praćenje stanja pacijenata, evo kako fukcioniše!

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media