RUSIJA IZBACILA KONKURENTA AMERIČKOM LOVCU: Zapadni mediji dali ocenu, pazite OVO
Ilustracija, Foto: Printscreen

stelt lovac

RUSIJA IZBACILA KONKURENTA AMERIČKOM LOVCU: Zapadni mediji dali ocenu, pazite OVO

Pogledajte kakve sve performanse ima ovaj najnoviji avion

Objavljeno:

Zapadni mediji visoko su ocenili novi ruski "nevidljivi" lovac pete generacije "Šah–mat" koji je u utorak predstavljen na otvaranju avio-salona "MAKS 2021". Većina se složila u jednom - da je ruski novitet konkurent američkom lovcu F-35.

- Moskva je predstavila stelt lovac sa veštačkom inteligencijom i brzinom od 1.500 milja na sat, koji će predstavljati konkurenciju američkim lovcima F-35 - piše britanski list "San". Na sličan način novi ruski avion opisao je i "Frans 24".

- Rusija je u utorak predstavila novi stelt lovac koji je stvoren za konkurenciju američkim F-35 i u stanju je da pogađa šest meta istovremeno - piše francuski medij.

Sa druge strane, autor članka američkog časopisa "Nešenel interest" smatra da je "Šah–mat" napravljen "ne samo da bi zadovoljio potrebe Rusije, već i stranih kupaca oružja kojima su potrebni savremeni jurišni avioni".

- Jedan od temelja ruskog avijacionog programa je njegova sposobnost da izvozi mlazne avione, konkurišući sa Sjedinjenim Američkim Državama. Potencijalni klijenti "Šah-mata" su Argentina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija - navodi se u članku "Nešenal interesta".

Ključ "nevidljivosti" ruskog lovca je rep

Istovremeno, "Forbs" je objavio članak o glavnim performansama ruskog lovca pod naslovom: "Pogledajte ruski lovac 'Šah-mat' izbliza: Njegov rep je ključ njegove 'nevidljivosti'".

Autor je posebnu pažnju posvetio brojnim karakteristikama u konstrukciji koje avion čine "nevidljivim". S tim u vezi, Dejvid Eks piše da ruski novitet ima određenu prednost u odnosu na konkurente i zbog toga što je kompaktan.

Još jedan od naslova koji je osvanuo u američkoj štampi je sledeći:

- Rusija je predstavila novi lovac koji je u stanju da razvija brzinu dva puta veću od brzine zvuka - piše američki časopis "Njuzvik".

U članku se navodi da se čini da je ruski lovac pozvan da konkuriše američkom lovcu F-35 Lajtning II, koji je deo naoružanja od 2015. godine.

Autor članka je skrenuo pažnju na dizajn i tehničke karakteristike ruskog aviona koje mu omogućavaju da leti nadzvučnom brzinom i da bude neupadljiv.

Ruska odbrambena korporacija "Rosteh" i Objedinjena korporacija za izgradnju aviona (OAK) predstavile su u utorak novi laki avion pete generacije "Šah-mat" kompanije "Suhoj".

Nova letelica proizvodiće se u dve varijante - kao dvosed, ali i kao bespilotna letelica. Kako se navodi, maksimalno borbeno opterećenje novog ruskog lovca sa jednim motorom iznosi 7.400 kilograma.

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.