NACIONALNI DAN BELGIJE U SENCI KORONE I RAZARAJUĆIH POPLAVA: Svečanosti prilagođene teškim okolnostima
Poplave, Foto: Profimedia

da se zna

NACIONALNI DAN BELGIJE U SENCI KORONE I RAZARAJUĆIH POPLAVA: Svečanosti prilagođene teškim okolnostima

Svake godine na ovaj dan belgijska kraljevska porodica, zvanične institucije zemlje, ali i predstavnici Evropske unije, čije se sedište nalazi u prestonici Belgije

Objavljeno:

Belgija danas obeležava Nacionalni dan svečanostima koje su prilagođene trenutnim okolnostima pandemije virusa Kovid-19 i razornih poplava koje su prošle nedelje pogodile zemlju i njene susede.

Broj događa biće smanjen i vremenski ograničen, a šira javnost je zbog epidemioloških mera neće biti u prilici da prisustvuje zvaničnim ceremonijama.

Nacionalni praznik Belgije obeležava se kao sećanje na 21. juli 1831. godine kada je kralj Leopold Prvi u Briselu položio zakletvu kao prvi kralj Belgijanaca.

Svake godine na ovaj dan belgijska kraljevska porodica, zvanične institucije zemlje, ali i predstavnici Evropske unije, čije se sedište nalazi u prestonici Belgije, prisustvuju ceremonijama koje uključuju vojnu i civilnu paradu, intoniranje himne i završni vatromet.

Prošle godine obeležavanje Nacionalnog dana u Belgiji je bilo otkazano zbog pandemije, dok će ove godine parada biti skraćena i posvecena "kovid herojima", na prvom mestu zdravstvenim radnicima i studentima koji su bili u prvim redovima borbe protiv pandemije.

Širom grada biće organizovani muzički nastupi, ali je zbog žrtvana prošlonedeljnih poplava otkazan tradicionalni nacionalni bal i veliki vatromet koji obeležava kraj Nacionalnog dana.

Bonus video:

01:02

SEKTOR ZA VANREDNE OPASNOSTI: Ljudski nemar čest uzrok poplava (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.