DA LI JE TRAGEDIJA U NEMAČKOJ MOGLA DA SE IZBEGNE? Više od 150 mrtvih, preko 1.000 nestalih, šta je pošlo po zlu?
Nemačka, Foto: Profimedia

KATASTROFA

DA LI JE TRAGEDIJA U NEMAČKOJ MOGLA DA SE IZBEGNE? Više od 150 mrtvih, preko 1.000 nestalih, šta je pošlo po zlu?

Nakon razornih poplava u zapadnoj Nemačkoj, koje nisu viđene u 100 godina, nastavlja se potraga za žrtvama i raščišćavanje haosa

Objavljeno:

Više od 150 mrtvih, preko 1.000 nestalih. Na hiljade ljudi izgubilo je svoje domove u katastrofalnim poplavama koje su pogodile Nemačku prošle srede uveče. Obim oluje bio je "iznenađujući", "nepredvidiv", kako sada govore političari. Ali, da li je ovo zaista istina? Da li je tragedija mogla da se izbegne?

Nakon razornih poplava u zapadnoj Nemačkoj, koje nisu viđene u 100 godina, nastavlja se potraga za žrtvama i raščišćavanje haosa.

Najteže su pogođeni regioni u državama Severna Rajna-Vestfalija i Rajna-Palatinat, nakon što su obilne kiše dovele do izlivanja reka i probijanja nasipa u sredu uveče. Desetine stanovnika udavilo se u svojim domovima pre nego što su mogli da odu na bezbedno.

Dok se žrtve broje i šteta sanira, nameću se sledeća pitanja: šta je pošlo po zlu i da li je država mogla da uradi više?

Kako prenosi Bild, jedna stvar je sigurna: prva upozorenja na ekstremnu poplavu primljena su u subotu - četiri dana pre poplave. Sledećeg ponedeljka, federalne i nacionalna vlada bile su posebne upozorene na predstojeće poplave.

Nemačka
foto: Profimedia

Subota, 10. jul

Evropski sistem za rano upozoravanje od poplava (Efas) upozorio je Nemačku na "ekstremne poplave" izazvane jakim kišama. Međutim, nije bilo reakcije od federalnih i nacionalne vlade.

Ponedeljak, 12. jul

Ministar unutrašnjih poslova NemačkeHorst Zehofer zabranio je bajkersku grupu "Bandidos" i naložio da bude rasformirana.

Međutim, u dnevnom izveštaju o upravljanju tog jutra, još jedna tema je bila na TOP 1.

"Teška vremenska opasnost u Nemačkoj" upozorava sve vlade država i agencije za pomoć u katastrofama na "obilne kiše na području jugozapadne Severne Rajne-Vestfalije i severozapadne Rajne-Palatinat".

Između 12. i 15. jula, tamo su se očekivale padavine, sa najviše 185 litara po kvadratnom metru.

To je bio scenario koji se kasnije i ostvario.

Nemačka, Oluja, Nevreme, Poplava
foto: Profimedia

Kako su reagovali političari?

Zehofer nije rekao ni reč o ovom upozorenju. U Majncu i Dizeldorfu, šefovi vlada Armin Lašet i Malu Drejer nisu prstom mrdnuli da upozore građane. Tog dana Lašet je čestitao kolegi srećan 65. rođendan. Malu Drejer pozvala je na vakcinaciju, posetila izložbu...

Savezni ured za zaštitu od katastrofa je na internetu objavio internu obuku...

Utorak, 13. jul

"Dnevni izveštaj o statusu" za savezno i državno ministarstvo unutrašnjih poslova glasi: "Upozorenja za ozbiljne vremenske prilike" i "znatna kontinuirana kiša" u Baden-Virtembergu, Severnoj Rajni-Vestfaliji, Rajni-Palatinatu i Sarlandu.

Organizacija za tehničku pomoć je "iz predostrožnosti dovela pod-jedinice svih lokalnih udruženja u pripravnost najmanje do 16. jula".

Meteorološka služba takođe tačno upozorava okruge u Severnoj Rajni-Vestfaliji i Rajni-Palatinatu, koji su kasnije zapravo poplavljeni, na "poplave i klizišta".

Političari ni tada nisu reč rekli o nadolazećim poplavama. Umesto toga, Zehofer je predstavljao izveštaj u Berlinu, Malu Drejer je govorila u kabinetu o koroni u školama. Armin Lašet je raspravljao o povećanju taksi.

Šef civilne zaštite je i dalje bio na odmoru. Njegova kancelarija je objavila novu aplikaciju za upozorenja o teškim vremenskim uslovima - čak ni ne pominjući predstojeću katastrofu. Grad Majen (Rajna-Palatinat) iz predostrožnosti počinje da puni vreće sa peskom.

Bar tada bi poruka upozorenja bila poslata svim stanovnicima u ugroženim područjima u SAD.

Nemačka, Oluja, Nevreme, Poplava
foto: Profimedia

Sreda, 14. jul

Tek tada reaguje premijer Severne-Rajne Vestfalije, Lašet. Nakon kampanje u Štutgartu, otkazao je svoj put u Bavarsku, odvezao se u krizni centar u Hagenu i suočio se sa kamerama ispred poplavljenih ulica u Alteni sledećeg dana.

Malu Drejer je tog jutra objavila čestitku zbog francuskog nacionalnog praznika.

Malo pre 23 sata: njen prvi nagoveštaj poplava na Tviteru. "Šef vlade je kontinuirano informisan o teškoj poplavnoj situaciji", "zabrinut zbog pogođenih".

Zehofer je o poplavama izvestio tek sledećeg jutra i ponudio podršku.

Očekuje se da će se šef civilne zaštite vratiti sa odmora sledećeg dana. Njegov ured objavio je u četvrtak na Tviteru nakon najgore poplavljene noći u veku: "Od početka ekstremne vremenske situacije, stanovništvo je takođe upozoreno putem naše aplikacije za upozorenje #NINA".

Ali to nije pomoglo poginulima u poplavama, zaključuje Bild.

Nemačka, Oluja, Nevreme, Poplava
foto: Profimedia

Da li su stanovnici uopšte upozoreni?

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije, ekstremna poplava nije došla kao iznenađenje.

Zvanična upozorenja na jake grmljavinske oluje stigla su prošlog ponedeljka oko 10.30, izvestio je Bild u nedelju pozivajući se na ministarstvo. Sva zvanična upozorenja dostavljena su kontrolnim centrima okruga i gradova.

Šef Saveznog ureda za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BKK) Armin Šuster rekao je da je sistem upozorenja funkcionisao - ali da je vreme u ovom slučaju previše teško za predviđanje.

- Naša infrastruktura upozorenja je funkcionisala. Nemačka meteorološka služba (DVD) upozorila je relativno dobro - rekao je Šuster u nedelju emiteru ZDF.

Problem je, rekao je, taj što je često pola sata ranije nemoguće reći na koje će mesto pogoditi i sa kojom količinom kiše.

Aplikacije za upozorenje korišćene su za slanje upozorenja stanovnicima, rekao je on. Nije mogao da kaže gde su se sirene u pogođenim poplavnim područjima oglasile.

1 / 7 Foto: Profimedia

Bonus video:

02:18

VODENI ARMAGEDON U NEMAČKOJ

(Esprso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.