EMA ANALIZIRA IMUNOSUPRESIV ZA LEČENJE KOVIDA: Razmatra se zahtev za upotrebu leka "KINERET"
Lek, Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

borba

EMA ANALIZIRA IMUNOSUPRESIV ZA LEČENJE KOVIDA: Razmatra se zahtev za upotrebu leka "KINERET"

Lek "kineret" trenutno je odobren za lečenje niza zapaljenskih stanja, a proizveo ga je švedski proizvođač lekova za retke bolesti "Sobi

Objavljeno:

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da razmatra zahtev za upotrebu leka za artritis "kineret" za lečenje kovida-19 kod odraslih pacijenata sa upalom pluća, i kod kojih postoji rizik od razvoja teške respiratorne insuficijencije.

U saopštenju EMA se navodi da će analizirati rezultate dve tekuće kliničke studije koje istražuju bezbednost i efikasnost tog leka kod pacijenata hospitalizovanih sa kovidom-19, prenosi agencija Rojters.

Lek "kineret" trenutno je odobren za lečenje niza zapaljenskih stanja, a proizveo ga je švedski proizvođač lekova za retke bolesti "Sobi".

Lek smanjuje aktivnost imunog sistema, a njegova aktivna supstanca blokira aktivnost hemijskog prenosnika u imunološkom procesu koji dovodi do upale.

"Smatra se da bi on takođe mogao pomoći u smanjenju upale i oštećenja tkiva povezanih sa kovidom-19", saopštila je EMA, dodajući da se rezultat analize očekuje u oktobru.

Bonus video:

01:31

PRETI NAM LAMBDA SOJ KORONE, A MLADI ODBIJAJU DA SE VAKCINIŠU: Masku nose estetski, a stranci HRLE na naše punktove po vakcinu!

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.