BAJDEN DANAS NA SASTANKU SA KRALJEM JORDANA: Ključno vreme na Bliskom istoku za američkog predsednika!
Džozef Bajden, Foto: Profimedia

važno

BAJDEN DANAS NA SASTANKU SA KRALJEM JORDANA: Ključno vreme na Bliskom istoku za američkog predsednika!

Bajdenov prethodnik Donald Tramp (Trump) povukao je SAD iz tog sporazuma tokom svog mandata

Objavljeno:

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) biće danas domaćin kralju Jordana Abdulahu Drugom u jednom od najtežih trenutaka tokom 22-godišnje vladavine jordanskog monarha i ključno vreme na Bliskom istoku za Bajdena.

Abdulah Drugi dolazi u Belu kuću pošto je prošle nedelje jordanski državni bezbednosni sud osudio dva bivša zvaničnika na 15 godina zatvora zbog navodne zavere protiv kralja otkrivene početkom godine, u koju je umešan i kraljev polubrat princ Hamza.

U međuvremenu se Bajden, koji se u spoljnoj politici usredsredio najpre na Kinu i Rusiju, suočio sa teškoćama na Bliskom istoku, pojačanim napadima proiranskih milicija na američke vojnike u Iraku i Siriji u vreme kada njegova administracija pokušava da vrati Iran za pregovarački sto kako bi se oživeo nuklearni sporazum te zemlje sa velikim silama.

Bajdenov prethodnik Donald Tramp (Trump) povukao je SAD iz tog sporazuma tokom svog mandata.

Tramp je takođe 2017. godine proglasio čitav Jerusalim glavnim gradom Izraela, podrivši time šanse za sklapanje mira izmedju Izraelaca i Palestinaca i njegovi odnosi sa jordanskim kraljem nisu bili bliski.

Abdulah Drugi protivio se nastojanjima Trampove administracije da posreduju takozvanim Abrahamovim sporazumima sa Bahreinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Sudanom i Marokom kojima se normalizuju odnosi s Izraelom,a ne uključuju Palestince.

Bajden ne planira da povuče priznanje Jerusalima kao glavnog grada i njegova administracija je čak pohvalila pomenute sporazume.

Bajdenovi saradnici će reći Abdulahu da sporazumi nisu kraj u nalaženju načina za sklapanje sporazuma koji uključuje Palestince, najavio je jedan visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati takodje o Siriji i Iraku.

Abdulah je prvi arapski lider koji će se sastati sa Bajdenom.

Planirano je da predsednik SAD naredne nedelje primi premijera Iraka Mustafu al Kadhimija i kasnije tokom leta novog premijera Izraela Naftalija Beneta.

Bonus video:

04:05

POLITIKOLOG JELENA VUKOIČIĆ O MEĐUSTRANAČKOM DIJALOGU: Opozicija se sama ponižava! Žele da dođu na vlast bez izbora!

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.