MEĐUNARODNI APEL TALIBANIMA DA ZAUSTAVE VOJNE OFANZIVE:Hoće li i ove godine doći do prekida vatre za Kurban Bajram?
Ilustracija, Foto: EPA/GHULAMULLAH HABIBI

ZAJEDNIČKI APEL

MEĐUNARODNI APEL TALIBANIMA DA ZAUSTAVE VOJNE OFANZIVE:Hoće li i ove godine doći do prekida vatre za Kurban Bajram?

Delegacija visokih avganistanskih zvaničnika pregovarala je tokom poslednja dva dana sa političkim rukovodstvom talibana u Dohi

Objavljeno:

Petnaest diplomatskih misija i predstavnik NATO u Kabulu, uputili su danas zajednički apel talibanima da zaustave vojne ofanzive širom Avganistana, samo nekoliko sati nakon što učesnici mirovnog sastanaka u Dohi nisu uspeli da postignu dogovor o prekidu sukoba.

Delegacija visokih avganistanskih zvaničnika pregovarala je tokom poslednja dva dana sa političkim rukovodstvom talibana u Dohi, ali u saopštenju talibana objavljenom kasno sinoć ne spominje se prekid eskalirajućeg nasilja u Avganistanu, penosi Rojters.

"Tokom ovogodišnjeg Kurban-bajrama talibani bi trebalo da zauvek odlože oružje i pokažu svetu svoju posvećenost mirovnom procesu", navodi se u zajedničkom saopštenju 15 diplomatskih misija i predstavnika NATO.

Zajedničku izjavu potpisali su predstavnici Australije, Kanade, Cceške, Danske, delegacije Evropske unije, Finske, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Južne Koreje, Holandije, Sspanije, Ssvedske, Velike Britanije, SAD i visoki civilni predstavnik NATO.

Tokom proslavljanja Kurban Bajrama u poslednjih nekoliko godina, talibani su objavljivali privremeni prekid vatre, želeći da omoguće Avganistancima da praznične dane provedu u miru.

Ove godine, u jeku borbi za teritorije širom Avganistana, talibani se nisu oglašavali s takvim porukama.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.