ISTRAŽIVANJA SU POKAZALA: Lekovi za snižavanje holesterola smanjuju rizik od smrti posle zaraze koronavirusom
Naučnici, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ Juan Ignacio Roncoroni

važno

ISTRAŽIVANJA SU POKAZALA: Lekovi za snižavanje holesterola smanjuju rizik od smrti posle zaraze koronavirusom

Smanjeni rizik od smrti bio je veći kod onih koji su uzimali samo statine (46 posto) nego kod pacijenata koji su koristili isključivo lekove za povišeni krvni pritisak (27 posto)

Objavljeno:

Lekovi za snižavanje nivoa holesterola mogu povećati šansu za preživljavanje kod zaraze kovidom-19 i smanjiti rizik od razvoja težeg oblika te bolesti, pokazuju rezultati novog istraživanja. Analiza više od 10.000 ljudi primljenih u 140 bolnica u SAD-u otkrila je da su statini, lekovi koji snižavaju holesterol, te lekovi za krvni pritisak, smanjili smrtnost od korona virusa za 40 posto među onima koji su ih uzimali pre hospitalizacije.

Smanjeni rizik od smrti bio je veći kod onih koji su uzimali samo statine (46 posto) nego kod pacijenata koji su koristili isključivo lekove za povišeni krvni pritisak (27 posto). Sličan odnos rezultata je i po pitanju napredovanja bolesti; osobe koje su se lečile statinima imale su 25 posto manji rizik od razvoja težeg oblika, dok je kod onih koji su pili lekove za pritisak taj rizik iznosio 11 posto.

Prednosti su ostale zabeležene čak i nakon što su naučnici uzeli u obzir konzumaciju drugih lekova, zdravstvene stanje i druge podatke o pacijentima, uključivo i njihovo zdravstveno osiguranje.

Dobrobit lekova je u tome što oni mogu ublažiti upale u telu koje često uzrokuju teške ishode zaraženih korona virusom, tvrde istraživači.

Studija je objavljena u petak u časopisu PLOS ONE.

''Na početku pandemije, zanimalo nas je hoće li lekovi za lečenje bolesti kardiovaskularnog sistema negativno uticati na infekcije uzrokovane kovidom-19'', kazala je autorka istraživanja Lori Daniels .

''Otkrili smo da ne samo da su statini i lekovi za lečenje hipertenzije sigurni, već da oni mogu zaštititi oboljele od korona virusa, posebno one koji pate od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti'', dodala je Daniels, profesorka na Kalifornijskom univerzitetu.

Bonus video:

01:52

U PRIHVATILIŠTU ZA STARE IMA MESTA ZA SVE: Najstarijim beskućnicima obezbeđena hrana, voda i lekovi

(Espreso / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.