PROCURILI DOKUMENTI, NAVODNO IZ KREMLJA: Tvrdi se da je Rusiji odgovarao TRAMPOV IZBOR
Tramp i Putin, Foto: Printscreen/Youtube

neverovatno

PROCURILI DOKUMENTI, NAVODNO IZ KREMLJA: Tvrdi se da je Rusiji odgovarao TRAMPOV IZBOR

Tramp u početku nije odgovorio na zahtev za komentar, ali je njegova portparolka kasnije dala izjavu u njegovo ime

Objavljeno: 23:55h

Vladimir Putin je lično odobrio operaciju tajne obaveštajne agencije za podršku "mentalno nestabilnom“ Donaldu Trampu na američkim predsedničkim izborima 2016. godine. Prema navodnim procurelim dokumentima iz Kremlja, to se desilo tokom zatvorene sednice ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Кljučni sastanak održan je 22. januara 2016. godine, prenosi "Gardijan" koji veruje da su dokumenta autentična, a među prisutnima bili su ruski predsednik, obaveštajni šefovi i visoki ministri.

Okupljeni su se složili da bi Tramp u Beloj kući odgovarao strateškim ciljevima Moskve, među kojima su "socijalna previranja“ u Americi i slabljenje pregovaračke pozicije američkog predsednika.

Tri ruske špijunske agencije dobile su naređenja da pronađu praktične načine da podrže Trampa, ukazom koji je, kako se čini, imao Putinov potpis.

U tom trenutku Tramp je vodio na unutarstranačkim izborima Republikanske stranke. Izveštaj koji je pripremilo Putinovo stručno odeljenje preporučio je Moskvi da upotrebi "svu moguću silu“ kako bi obezbedila Trampovu pobedu.

Veruje se da su zapadne obaveštajne službe upoznate sa dokumentima i da su ih pažljivo pregledale. Čini se da papiri, u koje je "Gardijan" imao uvid, predstavljaju ozbiljno i krajnje neobično curenje tajnih informacija iz Кremlja.

Britanski list je pokazao dokumente nezavisnim stručnjacima koji kažu da se čine autentičnim. Nasumični detalji su tačni, a ton je u skladu sa bezbednosnim razmišljanjima Кremlja.

Кremlj je reagovao oštro. Putinov portparol Dmitri Peskov rekao je da je ideja da su se ruski lideri sastali i složili se da podrže Trampa "sjajna fikcija", kada ga je u četvrtak ujutru kontaktirao "Gardijan".

Izveštaj "Br. 32-04\vd“ klasifikovan je kao tajni. U njemu se kaže da je Tramp "najperspektivniji kandidat“ sa stanovišta Кremlja. Postoji i kratka psihološka ocena Trampa, koji je opisan kao "impulsivna, mentalno nestabilna i neuravnotežena osoba koja pati od kompleksa inferiornosti“.

Takođe je sugerisano da Kremlj poseduje potencijalno kompromitujući materijal o budućem predsedniku, prikupljen iz ranijih Trampovih "nezvaničnih poseta teritoriji Ruske Federacije“. Dokument se poziva na "određene događaje“ koji su se dogodili tokom Trampovih putovanja u Moskvu.

- Nužno je neophodno upotrebiti svu moguću silu kako bi se olakšao Trampov izbor na mesto američkog predsednika - kaže dokument.

To bi pomoglo da se postigne "teorijski politički scenario“ koji Rusija favorizuje. Trampova pobeda "definitivno će dovesti do destabilizacije američkog sociopolitičkog sistema“ i skriveno nezadovoljstvo izbiće na površinu, predviđa se.

Samit u Кremlju

Nema sumnje da se sastanak u januaru 2016. godine zaista održao - i da je sazvan u Кremlju.

Na zvaničnoj fotografiji ovog događaja vidi se Putin na čelu stola, ispod zastave Ruske Federacije i dvoglavog zlatnog orla. Tadašnji ruski premijer Dmitrij Medvedev prisustvovao je zajedno sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Takođe su bili prisutni Sergej Šojgu, ministar odbrane zadužen za rusku vojnoobaveštajnu agenciju GRU, Mihail Fradkov, tadašnji šef ruske spoljne obaveštajne službe SVR i Aleksandar Bortnikov, šef špijunske agencije FSB. Nikolaj Patrušev, bivši direktor FSB-a, takođe je bio tu, kao i kao sekretar Saveta bezbednosti.

Prema saopštenju za štampu, teme sastanka bile su ekonomija i Moldavija.

Dokument koji je "Gardijan" video sugeriše da je stvarna, prikrivena svrha samita Saveta bezbednosti bila rasprava o poverljivim predlozima koje je sastavila predsednikova analitička služba kao odgovor na američke sankcije Moskvi.

Čini se da je autor Vladimir Simonenko, viši zvaničnik zadužen za stručno odeljenje Кremlja koje Putinu pruža analitički materijal i izveštaje, od kojih su neki zasnovani na stranim obaveštajnim podacima. U dokumentu se navodi da je 14. januara 2016. godine Simonenko distribuirao sažetak zaključaka i preporuka svog tima na tri stranice.

Potpisanom naredbom dva dana kasnije, Putin je naložio tadašnjem šefu njegove spoljnopolitičke direkcije Aleksandru Manžosinu da sazove zatvoreni brifing Saveta za nacionalnu bezbednost. Njegova svrha bila je dalje proučavanje dokumenta, kaže se u naredbi. Manžosin je dobio rok od pet dana da Putinovu naredbu ostvari.

Nepoznato je šta je rečeno unutar prostorije na drugom spratu Kremlja. Ali čini se da su predsednik i njegovi obaveštajni službenici potpisali multiagencijski plan za mešanje u američku demokratiju, upakovan u opravdanu samoodbranu.

Navode se razne mere koje bi Кremlj mogao da usvoji kao odgovor na "neprijateljska dela" Vašingtona. Iznosi se i nekoliko američkih slabosti. Tu spadaju "produbljivanje političkog jaza između levice i desnice“, američki medijsko-informativni prostor i anti-establišment raspoloženje koje je ključalo pod predsednikom Barakom Obamom.

Dokument predlaže angažovanje medijskih resursa za podrivanje vodećih američkih političkih ličnosti, mada ne imenuje Hilari Кlinton, Trampovu demokratsku rivalku iz 2016. godine.

Postoje pasusi o tome kako bi Rusija mogla da ubaci "medijske viruse“ u američki javni život, koji bi mogli da postanu samoodrživi. To bi promenilo kolektivnu svest, posebno u određenim grupama, kaže se.

Nakon sastanka, prema posebnom dokumentu koji je procurio, Putin je izdao ukaz o osnivanju nove i tajne međuresorske komisije. Njen hitni zadatak bio je ostvarivanje ciljeva postavljenih u "posebnom delu“ dokumenta "Br. 32-04\vd".

Članovi novog radnog tela bili su, između ostalog, Šojgu, Fradkov i Bortnikov. Šojgu je imenovan za predsednika komisije. Dekret kaže da bi grupa trebalo da preduzme praktične korake protiv Amerike što je pre moguće. Oni su bili opravdani iz razloga "nacionalne bezbednosti" i u skladu su sa saveznim zakonom iz 2010. godine koji Savetu omogućava da formuliše državnu politiku u bezbednosnim pitanjima.

Prema dokumentu, svaka špijunska agencija je dobila određenu ulogu. Ministru odbrane naloženo je da koordinira radom odeljenja i službi, a Šojgu je takođe bio odgovoran za prikupljanje i sistematizaciju potrebnih informacija i za "pripremu mera za delovanje na informaciono okruženje objekta“ - što je, kako se čini, komanda za hakovanje osetljivih američkih sajber koje je identifikovao SVR.

SVR-u je rečeno da prikupi dodatne informacije za podršku aktivnostima komisije. FSB je dobio prikupljanje kontraobaveštajnih podataka. Putin je navodno odobrio dokument od 22. januara 2016. godine. Mere su odmah stupile na snagu na Putinov potpis, kaže se u uredbi. Obaveštajni šefovi dobili su nešto više od nedelju dana da se vrate sa konkretnim idejama.

Iako je napisan birokratskim jezikom, dokument pruža neviđen uvid u obično skriveni svet donošenja odluka u ruskom državnom vrhu.

Putin je više puta negirao optužbe za mešanje u zapadnu demokratiju, ali čini se da je dokument u suprotnosti sa ovom tvrdnjom. On sugeriše da su predsednik, njegovi obaveštajni oficiri i visoki ministri bili lično umešani u jednu od najvažnijih i najsmelijih špijunskih operacija 21. veka - zaveru koja da se "mentalno nestabilni" Tramp smesti u Belu kuću.

Čini se da papiri postavljaju mapu puta za ono što se stvarno dogodilo u 2016. godini. Nekoliko nedelja nakon sastanka Saveta bezbednosti, hakeri GRU izvršili su upad na servere Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) i potom objavili hiljade privatnih poruka u pokušaju da osujete izbornu kampanju Klintonove.

Moskva bi najviše koristi imala od pobede repunlikanskog kandidata, navedeno je u dokumentu. To bi moglo da dovede do "socijalne eksplozije“ koja bi zauzvrat oslabila američkog predsednika. Naglašava se da bi Trampova pobeda donela Moskvi prednost na međunarodnom planu. Putin bi na taj način mogao da dominira bilo kojim američko-ruskim bilateralnim pregovorima, da dekonstruiše pregovaračku poziciju Bele kuće i da u ime Rusije sprovodi smele spoljnopolitičke inicijative, kaže se.

"Obavezujući dokument"

Andrej Soldatov, ekspert za ruske špijunske agencije i autor Crvene mreže, rekao je da procureli materijal "odražava stvarnost".

- To je u skladu sa procedurama službi bezbednosti i Saveta bezbednosti. Odluke se uvek donose tako da savetnici pružaju informacije predsedniku i održavaju lanac komandovanja. Putin je svojim špijunima bar od 2015. jasno stavio do znanja da se ništa ne može učiniti nezavisno od njega. Nema prostora za samostalno delovanje - objasnio je.

Endrju Vud, bivši ambasador Velike Britanije u Moskvi, opisao je dokumente kao "obavezujuće“.

- Izveštaj je u potpunosti u skladu sa onim stvarima koje bih očekivao u 2016. godini, a još više sada. Postoji paranoja. Oni veruju da je Amerika odgovorna za sve. Ovo gledište je duboko uronjeno u dušu ruskih lidera - kazao je.

Tramp u početku nije odgovorio na zahtev za komentar, ali je njegova portparolka kasnije dala izjavu u njegovo ime.

- Ovo je odvratno. To su lažne vesti. Samo ludaci radikalne levice čine sve što mogu da ponižavaju sve sa desne strane. To je fikcija i niko prema Rusiji nije bio oštriji od mene. U isto vreme smo se i slagali sa Rusijom. Rusija nas je poštovala, Кina nas je poštovala, Iran nas je poštovao, kao i Severna Кoreja. A svet je bio mnogo sigurnije mesto nego što je to sada slučaj sa mentalno nestabilnim vođstvom - prenela je portparolka Trampove reči.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.