OTPISUJU VIŠE OD 14 MILIJARDI DOLARA DUGA: Bogataši pomažu SIROTINJI
Sudan, Foto: AP

neverovatno

OTPISUJU VIŠE OD 14 MILIJARDI DOLARA DUGA: Bogataši pomažu SIROTINJI

Nakon narodnog ustanka u aprilu 2019. godine kojim je zbačen dugogodišnji autokratski lider Omar Al-Bašir, zemljom sada upravlja vojno-civilna vlada koja je preduzela niz teških mera kako bi oživela ekonomiju

Objavljeno: 20:36h

Zemlje kreditori su odlučile da otpišu Sudanu 14,1 milijardu spoljnog duga i pohvalile ekonomske reforme u toj zemlji i aktivnosti u borbi protiv siromaštva.

Pariski klub, grupa 22 bogate zemlje koje pozajmljuju novac drugim državama, saopštio je danas i da će restrukturirati ostatak duga Sudana u iznosu od 9,4 milijarde dolara i nagovestio mogućnost dodatnog otpisa duga u budućnosti.

Procenjuje se da ukupni spoljni dug Sudana iznosi 70 milijardi dolara, a Pariski klub je pozvao druge kreditore da takodje otpišu deo duga toj zemlji.

Medjunarodni monetarni fond je u junu najavio paket pomoći za otpis sudanskog duga, vredan 1,4 milijarde dolara, a Francuska je otpisala pet milijardi dolara duga Sudanu, sa namerom da podrži njegovu prelaznu vladu i da pomogne slaboj ekonomiji te zemlje.

Nakon narodnog ustanka u aprilu 2019. godine kojim je zbačen dugogodišnji autokratski lider Omar Al-Bašir, zemljom sada upravlja vojno-civilna vlada koja je preduzela niz teških mera kako bi oživela ekonomiju.

Međutim, neke od tih mera prete da dodatno osiromaše najsiromašnije slojeve, zbog čega im se protive prodemokratski aktivisti koji su pre dve godine predvodili narodni ustanak.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.