NAUČNICI PRIZNALI PORAZ: Tehnologija nije uspela da TAČNO predvidi klimatske KATASTROFE! (FOTO)
Poplave, Nemačka, Foto: Profimedia

globalno zagrevanje

NAUČNICI PRIZNALI PORAZ: Tehnologija nije uspela da TAČNO predvidi klimatske KATASTROFE! (FOTO)

Tokom decenija su upozoravali da će globalno zagrevanje doneti ogromne kiše i toplotne talase, ali njihova tehnologija nije mogla da utvrdi ozbiljnost tih krajnosti.

Objavljeno: 19:55h

Vrhunski svetski klimatolozi, priznali su da nisu mogli da predvide intenzitet nemačkih poplava i severnoameričke toplotne kupole. Tokom decenija su upozoravali da će globalno zagrevanje doneti ogromne kiše i toplotne talase, ali njihova tehnologija nije mogla da utvrdi ozbiljnost tih krajnosti.

Saglasni su u jednom - želja im je da vlade ulože u tehnologiju, odnosno jedan zajednički meteorološki super-računar koji bi generisao globalne podatke. Naime, kompjuteri su od ključne važnosti za prognoziranje vremena i klimatski promena, a računarstvo je osnova nove nauke o klimi tzv. "Biblija", koju sledećeg meseca predstavlja Vladin panel za klimatske promene (IPCC).

Poplave, Toplotni talas
foto: Profimedia

Naučnici se slažu da su klimatske promene hitan slučaj. "Nemoguće je reći u kojoj smo hitnoj situaciji jer nemamo alate da odgovorimo na pitanje; potrebna nam je posvećenost i vizija veličine CERN-a (najvećeg evropskog centra za istraživanje fizike) ako želimo da gradimo klimatske modele koji mogu tačno da simuliraju krajnosti klime poput kanadskog toplotnog talasa.", izjavio je profesor Tim Palmer sa Oksforda.

Ono što je najvažnije je vremenska procena - da li će mesta poput Severne Amerike ili Nemačke imati toplotne talase i poplave na svakih 20, 10 ili 5 godina, ili možda čak svake godine. A taj vid tačnosti je trenutno nemoguć.

Poplave, Toplotni talas
foto: Profimedia

Neki naučnici tvrde da je uzaludno čekati da računarski softver IPCC obradi podatke koji govore o destruktivnom stepenu klimatskih promena. Ukazuje se na to da bi prikupljanje i obrada podataka već zastarela u odnosu na realna dešavanja.

Profesor Bill McGuire, iz UCL-a, izjavio je: "Ubrzana propast naše stabilne klime jednostavno potvrđuje da smo - kad je reč o klimatskim vanrednim situacijama - u dubokom sranju!".

"Mnoštvo recenziranih radova koji nisu obrađeni u dokumentaciji IPCC-a predstavljaju daleko pesimističnije scenarije. Nema razloga zašto bi konsenzusno stanovište trebalo biti ispravno, a mi se moramo pripremiti za najgore, čak iako se i dalje nadamo najboljem."

Poplave, Toplotni talas
foto: Profimedia

Profesor sa Kembridža, Mike Hulme izjavio je: "Dobro je poznato da IPCC radi sporije nego vremenske prilike, ali za to postoji dobar razlog - nauci je potrebno vreme da se pravilno kontekstualizuje. Smatram da je opasno ako ljudi počnu da podrivaju izveštaje IPCC pre nego što se uopšte objave. Videli smo štetu koju vanredni slučajevi mogu naneti pandemijom, potaknutu psihologijom straha kroz socijalno pojačavanje rizika."

Poplave, Toplotni talas
foto: Profimedia

U međuvremenu, bivši glavni naučnik vlade Velike Britanije, prof. Sir David King, nedavno je osnovao Savetodavnu grupu za klimatske promene kako bi popunio praznine za koje veruje da ih je ostavila nauka IPCC.

Jedan član grupe, prof. Mark Maslin iz UCL-a, rekao je: "Sažetak mora da bude sporazum 193 zemlje koje ga potpisuju; izveštaji su na svakih 6-7 godina."

„Da li su i dalje svrsishodni - da, jer pružaju osnovnu platformu koja povezuje naučnike, socijalne naučnike i ekonomiste širom sveta i pružaju osnovne procene šta će se desiti sa vladama i kompanijama.

"Da li su sposobni za bavljenje klimom i političkom klimom koja se brzo razvija - ne!“

Bonus video:

01:30

MALI KORAK ZA NERU, A VELIKI ZA PSE U SRBIJI: Ovaj slatki mešanac je PRVI pas koji je legalno ušao u poštu!

(Espreso/bbc)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.