BROJ ŽRTAVA POPLAVA U BELGIJI PORASTAO NA 20! Oglasili se ministarka i premijer te zemlje
Poplava, Foto: Printscreen/RTS1

užas

BROJ ŽRTAVA POPLAVA U BELGIJI PORASTAO NA 20! Oglasili se ministarka i premijer te zemlje

U četvrtak u oblasti Liježa zbog oluje helikopteri nisu mogli da lete, a spasilačke čamce je nekontrolisano nosila bujica

Objavljeno: 17:47h

Belgijske vlasti saopštile su danas da je broj žrtava poplava prouzrokovanih obimnim padavniama u poslednjih par dana porastao na 20.

Ministarka unutrašnjih poslova Anelies Verlinden izjavila je da pripadnici spasilačkih ekipa pokušavaju da pronađu još 20 osoba koje se i dalje vode kao nestale, preneo je AP.

Premijer Alekandar de Kro rekao je da će u Belgiji u utorak biti proglašena nacionalna žalost zbog velikih ljudskih gubitaka.

"To će, takođe, biti trenutak da pokažemo solidarnost, bliskost i jedinstvo'', istakao je on.

De Kro je kazao da će svečanosti povodom obeležavanja državnog praznika 21. jula, takođe, biti smanjene, rekavši da one dolaze u vreme kada će veliki broj ljudi još biti u izuzetno teškom položaju.

Železnicki saobraćaj i dalje je u prekidu u većem delu Valonije, gde je preko 20.000 stanovnika ostalo bez struje.

Drumski saobraćaj je otežan, a u pojedinim delovima zemlje je uveden policijski čas, kako bi se zaustavile pljačke.

Dobre vesti su da je kiša prestala da pada pre podne na teritoriji Belgije, kao i da se reke u provincijama Lijež i Namur polako vraćaju u svoja korita.

Iako se vreme smirilo u većini delova zemlje, poplava je imala jak uticaj na vodostaje reke Mas koja je danas dostigla kritičnu tačku, što je dovelo do evakuacije nekoliko opština u pokrajini Limburgu.

Lokalne vlasti naglašavaju da je brana neposredno iznad Liježa "pod velikim pritiskom", a da bi njeno probijanje dovelo do "katastrofe".

Gradonačelnik Liježa je, čak, pozvao građane da napuste grad ako su u mogućosti.

U četvrtak u oblasti Liježa zbog oluje helikopteri nisu mogli da lete, a spasilačke čamce je nekontrolisano nosila bujica.

Belgije vlasti navode da je materijalna šteta od polave ogromna, a da će se njen obim pokazati tek pošto se voda potpuno povuče.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.