VAKCINISAN I FAJZEROM I ASTRAZENKOM! DOBIO 4 DOZE 2 RAZLIČITE VAKCINE: Hteo da "maksimizuje antitela"
Tom Li, Foto: Printscreen/Twitter

NEVEROVATNO

VAKCINISAN I FAJZEROM I ASTRAZENKOM! DOBIO 4 DOZE 2 RAZLIČITE VAKCINE: Hteo da "maksimizuje antitela"

Stanovnik Sidneja tvrdi da je dobio dve doze AstraZenekine i dve doze Fajzerove vakcine kako bi obezbedio sebi veći imunitet protiv koronavirusa.

Objavljeno:

Muškarac iz Sidneja, Tom Li dobio je četiri doze vakcine protiv koronavirusa - po dve Fajzera i dve AstraZeneke kako bi "maksimizovao antitela" i svoju "avanturu" je dokumentovao na društvenim mrežama. Tvrdi i da nikome nije ukrao vakcinu, iako se Fajzer daje samo starijim od 40 i kritičnim grupama.

Stanovnik Sidneja tvrdi da je dobio dve doze AstraZenekine i dve doze Fajzerove vakcine kako bi obezbedio sebi veći imunitet protiv koronavirusa.

Prvu dozu AstraZeneke primio je 31. marta. Istog dana primio je i prvu dozu Fajzera. Zatim je 30. juna primio drugu dozu AstraZeneke, a potom drugu dozu Fajzera u ponedeljak u centru za vakcinaciju u Olimpijskom parku u Sidneju.

Tom Li (34) je dokumentovao svaku svoju vakcinaciju i odmah se pohvalio na Tviteru.

Izazvao je delta soj da "testira svoju snago" i spusti se na Sidnej". Potom je objavio snimak svoje vakcinacije uz komentar: "Ovo je možda najveće umetničko delo ove epidemije. Trijumf slobodnog čoveka nad birokratijom".

Posle salve komentara, od pohvala do optužbi da je "glup" i "sebičan", Li je ograničio pristup svom fidu.

Stručnjak za infektivne bolesti Oksana Pizik sa Univerzitetskog koledža u Londonu rekla je, prenosi Skaj Njuz, da kombinacija vakcina proizvodi "devet puta više antitela". Međutim, još uvek nema naučnih dokaza da li je ova kombinacija efikasna i koliko.

Naučnici su ispitivali kakav efekat mogu da imaju dve doze vakcina dva raličita proizvođača, ali i te studije su još u ranoj fazi. Jedna takva - Com-COV, koju je sproveo Univerzitet Oksford pokazala je da je, ako se primi jedna doza AstraZeneke, a potom i jedna doza Fajzera, zaštita jednako dobra kao kada se primi dvostruka doza Fajzera. Međutim, obrnuti redosled, odnosno prvo Fajzer pa AstraZeneka, dala je slabije rezultate.

Sa druge strane Svetska zdravstvena organizacija juče je objavila da ne preporučuje mešanje vakcina različitih proizvođača ocenivši to kao “opasan trend”.

Li je najavio da planira da ode kod svog lekara opšte prakse i uradi laboratorijske analize krvi, da bi video kakav efekat ima odluka koju je doneo da primi ukupno četiri doze dva različita proizvođača.

Li isto tako tvrdi da nije nikome ukrao vakcinu niti da se vakcinisao preko reda, već je uredno sačekao svoj red i dodao da lekari ne odbijaju ljude koji su zainteresovani za vakcinu.

"Nikome nisam ukrao vakcinu. Bukvalno sam čekao u redu da je dobijem. Vakcinacija podrazumeva da se malo angažujete i svako to može da uradi. Zaposleni u službi javnog zdravlja nisu zainteresovani da izigravaju vakcinalnu policiju za federalnu vladu", rekao je on lokalnim medijima.

Li je izazvao interesovanje medija jer je u Australiji Fajzerova vakcina dostupna samo osobama starijim od 40 godina i onima koji rade u prvim "borbenim redovima", dok se AstraZeneka daje svima koji to žele.

Li kaže da se dobro oseća posle druge Fajzerove doze i da nije želeo da propusti priliku da se bolje zaštiti od kovida. "Hteo sam da maksimizujem antitela", objasnio je on.

Sa druge strane, glavni australijski medicinski zvaničnik Pol Keli pozvao je ljude da se suzdrže kombinovanja vakcina jer još uvek nema dobvoljno relevantnih podataka o njihovoj efikasnosti i eventualnim posledicama.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.