SAD I BRITANIJA OSUDILE HAPŠENJE FREDIJA GEVARE: Suočava se sa optužbama za terorizam i izdaju!
Fredi Gevar, Foto: Profimedia

VENECUELANSKI OPOZICIONI POLITIČAR

SAD I BRITANIJA OSUDILE HAPŠENJE FREDIJA GEVARE: Suočava se sa optužbama za terorizam i izdaju!

Gevara je bliski saveznik opozicionog lidera Huana Gvaida, kojeg SAD i drugi priznaju kao legitimnog predsednika južnoameričke države

Objavljeno:

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija osudili su hapšenje venecuelanskog opozicionog političara Fredija Gevare, koji se suočava sa optužbama za terorizam i izdaju.

Gevara je bliski saveznik opozicionog lidera Huana Gvaida, kojeg SAD i drugi priznaju kao legitimnog predsednika južnoameričke države, prenosi Rojters.

Glavno tužilaštvo Venecuele saopštilo je da je zatražilo nalog za hapšenje Gevare zbog njegovih navodnih "veza sa ekstremističkim grupama i paravojnim snagama povezanim sa kolumbijskom vladom".

Njegovo hapšenje usledilo je dok su opozicioni lideri, uključujući i Gevaru, želeli da održe pregovore sa vladom predsednika Nikolasa Madura, koji je SAD i Evropu optužio za grubu primenu osnovnih demokratskih principa.

"SAD najoštrije osuđuju nepravedno hapšenje predstavnika Nacionalne skupštine Fredija Gevare i uznemiravanje privremenog predsednika Huana Gvaida u Venecueli", rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Britanske vlasti pridružile su se osudama za Gevarovo hapšenje, istovremeno kritikujući i upad snaga bezbednosti u zgradu u kojoj živi Gvaido.

"Velika Britanija osuđuje hapšenje Fredija Gevare i zastrašivanje privremenog predsednika Venecuele Huana Gvaida", napisao je britanski sekretar za spoljne poslove Dominik Rab na Tviteru.

Bonus video:

01:30

MALI KORAK ZA NERU, A VELIKI ZA PSE U SRBIJI: Ovaj slatki mešanac je PRVI pas koji je legalno ušao u poštu!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.