PAKLENE VRUĆINE! U DOLINI SMRTI IZMERENO NEVEROVATNIH 54,4 STEPENI CELZIJUSA: Najviša temperatura ikada izmerena?
Furnace Krik, Foto: Printscreen

TOPLOTNI TALAS

PAKLENE VRUĆINE! U DOLINI SMRTI IZMERENO NEVEROVATNIH 54,4 STEPENI CELZIJUSA: Najviša temperatura ikada izmerena?

Ove godine područje Kanade, severozapada SAD-a, severne Europe i Sibira pogodila je serija rekordnih toplotnih talasa

Objavljeno:

U dolini smrti u Kaliforniji, jednom od najtoplijih mesta na zemlji, izmerena temperatura dosegla je neverovatnih 54,4 stepeni Celzijusa.

U petak, 9. jula, temperatura izmerena na mestu Furnace Krik iznosila je 54,4 stepeni (130 stepeni Farenhajta). Sledećeg dana, u subotu, izmerena temperatura iznosila je 54,1 stepeni Celzijusa. Poređenja radi, temperatura mesa sa roštilja je 54,4-57,2 stepeni.

Temperatura u Furnace Kriku noću nije pala ispod 32 stepena.

Rezultati merenja od petka isti su kao i prošle godine, ali treba napomenuti da stručnjaci još nisu potvrdili niti jedan od ova dva rezultata merenja. Ako se potvrdi, ovo će biti najviša izmerena temperatura na našoj planeti.

- U modernoj istoriji najviše temperature koje su ikad izmerene pouzdanom opremom su izmerene upravo u Dolini smrti - rekao je za američki NPR Kris Outler, meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Las Vegasu.

Iako se u istorijskim zapisima spominje da je temperatura izmerena na istom mestu 10. jula 1913. godine 56,6 stupnjeva, ta brojka nikada nije službeno potvrđena i većina meteorologa smatra je netačnom, pogotovo jer je tog dana bila izmerena temperatura u okolini.

Outler je rekao da će možda trebati vremena da stručnjaci potvrde rekordne temperature, ponekad čak i više od godinu dana. Outler je objasnio da je temperatura od 54,4 stupnja izmerena prošle godine još uvek u postupku provere.

Ove godine područje Kanade, severozapada SAD-a, severne Evrope i Sibira pogodila je serija rekordnih toplotnih talasa. Njihova dugotrajnost naglasila je opasan učinak klimatskih promena izazvanih ljudskim delovanjem, piše Guardian.

Nikos Kristidis, britanski naučnik, kaže kako se sprovode studije kojima se pokušava izmeriti visina učinka ljudskog delovanja na klimu, ali više nije upitno postoji li taj učinak, nego koliki je. Navodi kako bi ovakvi ekstremni vremenski događaji bili krajnje neverovatni u svetu čiji klimatski sustav nije na ivici.

- Iako se radi o fascinantnim brojkama, one u naučnom smislu nisu iznenađujuće, nego su u skladu s predviđanjima o onom šta će se događati u svetu koji se zagrejava- rekao je Daniel Svain, klimatolog na Univerzitetu u Kaliforniji.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.