IZJASNIO SE BLINKEN: Ne treba tumačiti da Amerika stoji iza protesta!
Entoni Blinken, Foto: Profimedia

da znate

IZJASNIO SE BLINKEN: Ne treba tumačiti da Amerika stoji iza protesta!

Odbacujući tvrdnje kubanskih zvaničnika da su SAD podstakle nemire, Blinken je rekao da demonstranti kritikuju lidere zemlje zbog toga što nisu ispunili osnovne potrebe ljudi, uključjući hranu i lekove

Objavljeno:

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da bi bila velika greška da kubanski lideri protumače proteste u zemlji tokom vikenda kao proizvod onoga što su Sjedinjene Američke Države učinile.

Odbacujući tvrdnje kubanskih zvaničnika da su SAD podstakle nemire, Blinken je rekao da demonstranti kritikuju lidere zemlje zbog toga što nisu ispunili osnovne potrebe ljudi, uključjući hranu i lekove, preneo je Rojters.

Hiljade Kubanaca izašle su u nedelju na ulice širom zemlje tražeći ostavku predsednika Migela Dijasa-Kanela, uzvikujući "sloboda", što Rojters ocenjuje kao "najveće anti-vladine proteste u komunističkoj zemlji u prethodnih nekoliko decenija".

Protesti su izbili usled najgore ekonomske krize još od raspada Sovjetskog Saveza, bivšeg saveznika Kube, ali i rekordnog broja obolelih od korona virusa i ljudi dižu glas zbog nedostatka osnovnih namirnica, kršenja građanskih sloboda i načina na koji se vlast bori protiv pandemije, navodi britanska agencija.

Bonus video:

02:09

Protesti u Crnoj Gori

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.