NORVEŠKA ZABRANJUJE PUŠENJE U AUTOMOBILIMA! Proterivanje pušača se nastavlja, za kršenje mera ide novčana KAZNA!
Pušenje, Foto: Aleksandra Čolić

neverovatno

NORVEŠKA ZABRANJUJE PUŠENJE U AUTOMOBILIMA! Proterivanje pušača se nastavlja, za kršenje mera ide novčana KAZNA!

Nesavesne pušače goniće i kažnjavati trojni „državni odredi” – policija, carinici i uniformisani službenici Uprave za javne puteve

Objavljeno:

Norveška uskoro zabranjuje pušenje cigareta u automobilima kada se u njima nalaze i deca. Novčanu kaznu od 2.500 kruna (oko 250 evra) platiće vozač ili druga odrasla osoba u automobilu ukoliko puše u prisustvu maloletnika. Prema predlogu izmena Zakona o pušenju, koji je parlamentu na razmatranje i usvajanje dostavila norveška vlada, predviđa se niz zabrana kako bi se prvenstveno deca zaštitila od izuzetno štetnih posledica pasivnog pušenja.

U stručnom obrazloženju predloženih izmena „antipušačkog zakona” eksperti ministarstva zdravlja navode da je pušenje u automobilima pogubnije i opasnije za pasivne pušače nego kada su izloženi duvanskom dimu u svojim stanovima ili kućama. Istraživanja pokazuju da kada se cigareta zapali u kolima, malom i zatvorenom prostoru, štetni sastojci i materije iz duvanskog dima najveću koncentraciju dostižu već posle jednog minuta. Nikotinski dim u kolima otrovniji je 23 puta od izlaganja duvanskom dimu u kućama, tvrde stručnjaci iz Ministarstva zdravlja.

Pušači su odavno proterani iz zatvorenih prostorija, restorana, kafea, barova, ne sme da se puši ni ispred javnih institucija, zdravstvenih i obrazovnih ustanova, obdaništa, tržnih centara. Sada se, po ugledu na iskustva i praksu iz Švedske, Finske i Engleske, novim antinikotinskim merama predlaže totalna zabrana pušenja na autobuskim i tramvajskim stanicama, na železničkim i stajalištima metroa. Nikotinski zavisnici neće smeti da osete čari duvanskog dima ni u blizini igraonica, ispred sportskih arena, borilišta, igrališta, terena ili oko njih.

Trojni kazneni odredi

Nesavesne pušače goniće i kažnjavati trojni „državni odredi” – policija, carinici i uniformisani službenici Uprave za javne puteve.

Prema novim merama vlade u borbi protiv štetnog uticaja duvana, pomera se i donja granica za kupovinu alternative za pušače – mlađi od 25 godina neće moći da kupe električne cigarete. U Norveškoj su trenutno zabranjene one sa ukusom nikotina, dok se legalno nabavljaju i koriste električne cigare s voćnim aromama. Zdravstvene vlasti žele da novim propisima odobre isključivo upotrebu električnih cigareta sa ukusom duvana, ali i da potpuno redizajniraju pakovanja, tako da ne budu privlačna za omladinu.

„Želimo da e-cigarete budu manje štetna alternativa za zavisnike od nikotina koji ne mogu da ostave pušenje. Veoma nas brine tendencija u svetu da duvanska industrija zloupotrebljava električne cigarete kako bi regrutovala nove generacije budućih zavisnika od duvanskog dima”, kaže norveški ministar zdravlja i socijalnog staranja Bente Hoje. Prema njegovoj oceni, za veliki broj mladih električne cigarete su neka vrsta ulaznice u društvo nikotinskih zavisnika. Tinejdžeri počinju da koriste e-cigarete jer imaju sladak ukus, misleći da to ne šteti zdravlju, kaže ministar Hoje.

U trendu je „snus”

Dok je u svetu trend rasta broja pušača, u Norveškoj se, prema statističkim podacima, smanjuje broj zavisnika od nikotina: prošle godine u duvanskom dimu svakodnevno je uživalo devet odsto populacije, dok je osam odsto stanovništva povremeno zapalilo cigaretu. Među omladinom (16–24 godine) svega jedan odsto puši svakog dana, dok je starija populacija znatno više ogrezla u duvanskom dimu – čak 17 odsto ljudi između 55 i 64 godine svakodnevno puši.

U Skandinaviji je u modi „snus”: za mnoge „čarobna” i savršena zamena za duvanski dim, ukusa nikotina, a za druge gadna nikotinska smeša, ogavne arome i ukusa, takođe opasna za zdravlje. Reč je o neobičnom produktu, kako se smatra, nastalom u Švedskoj, omalenoj vrećici nalik na čaj u kesici, s vlažnim ili poluvlažnim sitno iseckanim listovima duvana, „začinjenim”, odnosno industrijski, termički obrađenim i umešanim sa solju, vodom i na desetine različitih supstanci koje mu daju miris, ukus i duži rok trajanja.

(Espreso/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.