TERMOMETAR U MAROKU IZMERIO ČAK 50 STEPENI: Meteorolozi upozoravaju na još paklenije temperature!
Vrućina, Foto: Profimedia

pretoplo

TERMOMETAR U MAROKU IZMERIO ČAK 50 STEPENI: Meteorolozi upozoravaju na još paklenije temperature!

U subotu je na termometru izmereno 49,6 stepeni Celzijusa u Sidi Slimanu na severozapadu, što je bila najviša temperatura izmerena ovog vikenda u Maroku

Objavljeno:

Na nekim mestima prelazila je i mesečnu normalu za pet do 12 stepeni, javili su danas meteorološki zvaničnici.

Subota je bila najvreliji dan sa vanredno visokim temperaturama u nekim oblastima koje do sada nikad nisu izmerene bez obzira na mesec, navodi se u saopštenju Meteorološke uprave (DGM), koja ukazuje da su "potučeni apsolutni rekordi za maksimalne temperature".

U subotu je na termometru izmereno 49,6 stepeni Celzijusa u Sidi Slimanu na severozapadu, što je bila najviša temperatura izmerena ovog vikenda u Maroku.

- Ova vrelina je usledila zbog dolaska mase suvog i vrućeg vazduha preko juga koji izaziva osetni porast temperature - navela je Meteorološka uprava prognozirajući pad temperature narednih dana na severu i istoku zemlje.

Prošla 2020. godina već je bila najtoplija godina ikad zabeležena u Maroku sa srednjom temperaturom većom za 1,4 stepena Celzijusa u odnosu na klimatsku normalu za period 1981-2010, prema ranijem saopštenju Meteorološke uprave.

Toplotni talas u Maroku dogadja se u vreme kada više zemalja kao što su Španija, Kanada i SAD beleže rast temperatura do ekstremnih nivoa. Prema naučnicima vreline su nedvosmisleno znak zagrevanja planete i očekuje se da će tih toplotnih talasa biti sve više, da će biti sve duži i intenzivniji.

Do sada je ljudska aktivnost izazvala porast temperature u svetu od više od jednog stepena Celzijusa u odnsu na preindustrijsku eru, što je dovelo do razornijih oluja, intenzivnijih toplotnih talasa, suša i porasta broja šumskih požara.

Decenija 2010-2019 bila je natoplija ikad zabeležena i pet najtoplijih godina ikad registrovano bilo je u pet poslednjih godina tog perioda.

Bonus video:

04:23

ZAŠTO JE JUL CRNI MESEC ZA VOZAČE!

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.