KINA PREDUZIMA SVE MERE DA ODGOVORI NA NEMAČKU CRNU LISTU KOMPANIJA!
Kina i Amerika, Foto: EPA-EFE/Alex Plavevski

nova odluka

KINA PREDUZIMA SVE MERE DA ODGOVORI NA NEMAČKU CRNU LISTU KOMPANIJA!

Kina će preduzeti neophodne mere kako bi zaštitila svoja legitimna prava i interese, ;navodi se u saopštenju ministarstva

Objavljeno:

Peking je danas saopštio da će preduzeti "neophodne mere"da odgovori na američku crnu listu kineskih kompanija zbog njihove navodne uloge u zlostavljanju Ujgura i drugih muslimanskih etničkih manjina.

Ministarstvo trgovine je navelo je da američki potez predstavlja "nerazumno suzbijanje kineskih preduzeća i ozbiljno kršenje medjunarodnih ekonomskih i trgovinskih pravila".

Kina će preduzeti neophodne mere kako bi zaštitila svoja legitimna prava i interese, ;navodi se u saopštenju ministarstva.

Nisu navedeni detalji, ali Kina je negirala navode o samovoljnom hapšenju i prisilnom radu u ; zapadnom regionu Sindjijang i na sankcije odgovarala usvajanjem mera o odbijanju izdavanja viza stranim zvaničnicima, zatvaranjem firmi, ;zamrzavanjem imovine pojedinaca ili preduzeća koji se budu pridržavali stranih sankcija usmerenih protiv kineskih zvaničnika i domaćih kompanija. ; Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je u petak da su odredjene kineske firme pomogle "pekinšku kampanju represije, masovnog hapšenja i visokotehnološkog špijuniranja" protiv muslimanskih manjina u Sindjijangu.

Kazne zabranjuju Amerikancima da prodaju opremu ili drugu robu kineskim firmama. ; Američko Ministarstvo trgovine je dodalo 14 kompanija na crnu ekonomsku listu entiteta zbog njihovog poslovanja u Sindjanga, a još pet zbog pružanja pomoći kineskim oružanim snagama.

"Ministarstvo trgovine i dalje je čvrsto opredeljeno za preduzimanje snažne, odlučne akcije na targetiranju entiteta koji omogućavaju kršenje ljudskih prava u Sindjijangu ili koji koriste američke tehnologije za podršku destabilizujućim kineskim naporima modernizacije vojske", navela je ministarka za trgovinu Djina Rejmondo u saopštenju.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.