MOGUĆE JE ZARAZITI SE SA DVA SOJA ISTOVREMENO! Pojavili se prvi slučajevi u dve države
Korona virus/ilustracija, Foto: Profimedia

virus

MOGUĆE JE ZARAZITI SE SA DVA SOJA ISTOVREMENO! Pojavili se prvi slučajevi u dve države

U međuvremenu, u Portugalu je nedavno lečen tinejdžer koji je, kako se čini, zaražen drugom varijantom kovida dok se još oporavljao od infekcije prvom

Objavljeno:

Moguće je zaraziti se sa dva soja korona virusa istovremeno, upozoravaju stručnjaci nakon što su videli dvostruku infekciju kod 90-godišnje žene koja se razbolela od varijanti alfa i beta, prvi put identifikovanih u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici.

Žena koja je umrla u martu 2021. godine u Belgiji nije bila vakcinisana, a njeni lekari veruju da je ona bila prvi dokumentovani slučaj duple infekcije.

O njenom slučaju razgovara se na ovogodišnjem Evropskom kongresu za kliničku mikrobiologiju i zarazne bolesti.

Testovi na korona virus pokazali su da je žena bili inficirana alfa i beta sojem virusa, prenosi Bi-Bi-Si.

- U to vreme su oba soja cirkulisala u Belgiji, pa se veruje da su je zarazile dve osobe - rekla je Ana Vankerbergen, molekularni biolog iz bolnice u Alstu, koja je objavila studiju.

U januaru 2021. naučnici u Brazilu izvestili su da su dve osobe istovremeno zaražene sa dve vrste korona virusa, od kojih je jedna bila zabrinjavajuća varijanta gama.

U međuvremenu, u Portugalu je nedavno lečen tinejdžer koji je, kako se čini, zaražen drugom varijantom kovida dok se još oporavljao od infekcije prvom.

Nevakcinisana žena (90) živela je sama u kući, a o njoj su povremeno brinule medicinske sestre. Nakon što je nekoliko puta pala u kući, smeštena je u bolnicu u Alstu početkom marta, gde je testirana pozitivno na korona virus.

U početku joj je saturacija bila dobra, ali joj se potom zdravstveno stanje naglo pogoršalo i umrla je za pet dana, navodi se u saopštenju Evropskog kongresa za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.