NAJAVLJENO DANAS IZ VLADE! Nemačka planira u avgustu da donira preostale doze AstraZeneke
Astra Zeneka, Foto: Profimedia

lepo od njih

NAJAVLJENO DANAS IZ VLADE! Nemačka planira u avgustu da donira preostale doze AstraZeneke

Do sada je Kina donirala bajveći broj vakcina zemljama zapadnog Balkana - Albaniji, tzv. Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji što je izazvalo kritike da EU dozvoljava svom strateškom rivalu da sprovede diplomatsku ofanzivu u evropskom dvorištu

Objavljeno:

Nemačka planira da u avgustu donira preostale količine vakcina AstraZeneka siromašnim zemljama, najavljeno je danas iz vlade.

Vlada u Berlinu je odlučila da donira najmanje 500 hiljada doza antikovid vakcina konzorcijumu Kovaks čime bi se i siromašnim zemljama omogućilo da dobiju otvoren pristup vakcinama s obzirom da se do sada vakcinacija obavljala uglavnom u razvijenijim zemljama, prenosi Rojters.

Oko 80 odsto preostalih vakcina biće donirano programu Kovaks, a 20 odsto biće direktno upućeno zemljama zapadnog Balkana i clanicama Istočnog partnerstva - Gruziji, Moldaviji, Ukrajini i Namibiji gde je Nemačka svojevremeno vladala kao kolonijalna sila.

Do sada je Kina donirala bajveći broj vakcina zemljama zapadnog Balkana - Albaniji, tzv. Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji što je izazvalo kritike da EU dozvoljava svom strateškom rivalu da sprovede diplomatsku ofanzivu u evropskom dvorištu.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.