IZRAEL IMA NOVOG PREDSEDNIKA: Isak dobio izbore
Foto: Printscreen/Youtube

NAJNOVIJA VEST

IZRAEL IMA NOVOG PREDSEDNIKA: Isak dobio izbore

Isak Hercog je izbran za predsednika u Knesetu u junu

Objavljeno:

Isak Hercog, potomak istaknute izraelske porodice cionista, položio je danas zakletvu u parlamentu, Knesetu, i tako postao novi, 11. predsednik Izraela.

Šezdesetogodišnji Hercog je tu mahom ceremonijalnu funkciju preuzeo ;zaklinjući se pred poslanicima sa jednom rukom na Bibliji.

On je na dužnosti zamenio 81-godišnjeg Ruvena Rivlina, kome je istekao sedmogodišnji mandat, obećavši da će premostiti duboke podele u izraelskom društvu.

Hercogov otac Haim bio je šesti predsednik Izraela, 1980-tih godina, a pre toga izraelski ambasador u UN.

Deda novog predsednika, Jicak Halevi Hercog, bio je prvi glavni rabin jevrejske države, a njegov rodjak Aba Eban šef diplomatije i ambasador u UN i SAD.

"Istina je da ti malo zavidim. Ubrzo ćeš otkriti kakvu veliku i divnu privilegiju imaš da budeš predsednik svih raznolikih ; zajednica Izraela, Jevreja i Arapa, religioznih i sekularnih, mladih i starih" - napisao je dosadašnji šef države Rivlin u pismu svom nasledniku na dužnosti Hercogu, objavljenom na Tviteru.

Hercog je izbran za predsednika u Knesetu u junu, a ranije je bio lider Laburitičke stranke levog centra i predvodio opoziciju u Knesetu.

Pošto je napustio politiku 2018. godine, predvodio je Jevrejsku agenciju, neprofitnu organizaciju koja blisko saradjuje sa Vladom Izraela u promociji ; useljavanja u tu zemlju i pomaže jevrejskim zajednicama u inostranstvu.

Novi predsednik Izraela izabran je u vreme dubokih podela u izraelskom društvu i najavio je da namerava da ; svima bude predsednik i da radi na očuvanju izraelske demokratije.

On je ocenio da Izraelci od njega očekuju da, kako je rekao "spusti ton, smanji plamen, da smiri stvari".

Pored toga što prima strane zvaničnike, predsednik Izraela daje pomilovanja, bira mandatara za sastav vlade posle parlamentarnih izbora.

Rivlin je to učinio pet puta za vreme svog mandata, a poslednjih put posle izbora 23. marta.

Hercog je položio zakletvu nepunih mesec dana posle obrazovanja nove vlade premijera Naftalija Beneta koji je s ministrom spoljnih poslova Jairom Lapidom postigao koalicioni sporazum.

Tako je okončana dugogodišnja vladavina Benjamina Netanjahua koji je na funkciji premijera bio uzastopno 12, a ukupno 15 godina.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.