EVROPSKI LIDERI OGORČENI ZBOG NAPADA NA NOVINARA! Saglasni u jednom, POČINIOCE treba privesti pravdi!
Novinar, Foto: Twitter printscreen

oglasili se

EVROPSKI LIDERI OGORČENI ZBOG NAPADA NA NOVINARA! Saglasni u jednom, POČINIOCE treba privesti pravdi!

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel nazvao je pucnjavu "zločinom protiv slobode štampe"

Objavljeno:

Evropski lideri i poslanici su ogorčeni i zahtevaju pravdu nakon što je holandski novinar Peter R. upucan u glavu u centru Amsterdama, koji je u teškom stanju i bori se za život u bolnici.

Prema izveštajima holandske policije, troje ljudi je uhapšeno zbog sumnje za napad od kojih je jedna osoba puštena a dve su ostale u pritvoru, piše AP.

Motiv napada još uvek nije otkriven.

Napad je šokirao Holandiju i izazvao ogorčenje najviših holandskih zvaničnika, ali takođe je pogodila i druge zemlje Evrope kao što su Slovačka i Malta gde je poslednjih godina izražena zabrinutost zbog bezbednosti novinara.

"Možda se ne slažemo sa mnogo toga što vidimo u našim medijima, ali moramo se složiti da novinari koji istražuju potencijalne zloutrebe moći nisu pretnja, već prednost za našu demokratiju i naše društvo", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel nazvao je pucnjavu "zločinom protiv slobode štampe".

Peter R. de Vries (64) se dugo smatrao mogućom metom kriminalaca o kojima je izveštavao. Policija nije htela da komentariše da li je dobio policijsku zaštitu ili ne.

Poverenica za ljudska prava pri Savetu Evrope, Dunja Mijatović, objavila je na svom tviter nalogu: "Treba učiniti sve da se počinioci ovog stravičnog zločina privedu pravdi i osude".

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.