NADAMO SE DA ĆE ŠMIT BITI POSLEDNJI VP U BiH: Palmer se oglasio nakon uspešno završenog izbora!
Metju Palmer, Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

NADAMO SE DA ĆE ŠMIT BITI POSLEDNJI VP U BiH: Palmer se oglasio nakon uspešno završenog izbora!

Na pitanje kakav je i koliko interes SAD za Zapadni Balkan, Palmer kaže da je Amerika angažovana konzistentno na ovom prostoru vć tri decenije

Objavljeno:

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan i Evropu Metju Palmer izjavio je da je proces izbora Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH uspešno završen i da se nada da će nemački diplomata biti poslednji na toj funkciji.

U veoma opširnom intervjuu za banalučke Nezavisne novine i sarajevsko Oslobođenje, Palmer kaže da se SAD raduju dolasku Šmita u Sarajevo i da će sa njim blisko i kvalitetno raditi i sarađivati.

"Nadamo se da će Šmit biti poslednji visoki predstavnik u BiH, a ono što je potrebno da se to desi je da standardi i uslovi iz agende 5+2 budu ispunjeni", naveo je Palmer.

Na pitanje kakav je i koliko interes SAD za Zapadni Balkan, Palmer kaže da je Amerika angažovana konzistentno na ovom prostoru vć tri decenije.

"Mi smo posvećeni partnerstvu sa zemljama Zapadnog Balkana. Nastavljamo i posvećeni smo podršci ovoj regiji i njenim evropskim i evroatlantskim aspiracijama", naveo je.

Dodao je da američki predsednik Džozef Bajden "zaista ima dugu istoriju povezanosti s ovim regionom i Zapadnim Balkanom", i jako mu je, kaže, stalo do toga.

"Naša vizija je jasna tokom godina i siguran sam da će administracija predsednika Bajdena i dalje biti posvećena i biti blizak partner zemljama zapadnog Balkana dok idu evroatlantskim putem", kazao je Palmer.

Upitan šta su mu rekli članovi Predsedništva BiH prilikom susreta, Palmer je diplomatski izbegao odgovor i rekao ono što je on njima rekao.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.