SVAKI SEKSUALNI ČIN BEZ PRISTANKA JE SILOVANJE! Španija usvojila novi zakon kako bi podržala ŽRTVE!
Foto: Profimedia

usvojeno

SVAKI SEKSUALNI ČIN BEZ PRISTANKA JE SILOVANJE! Španija usvojila novi zakon kako bi podržala ŽRTVE!

Ovaj nacrt zakona i dalje mora da dobije "zeleno svetlo" parlamenta, što se očekuje do kraja godine

Objavljeno:

Španska vlada usvojila je danas zakon kojim se svaki seksualni čin bez pristanka definiše kao silovanje, u sklopu zakonodavne revizije kojom se pooštravaju kazne za seksualno uznemiravanje i nalažu dodatni programi podrške za žrtve.

Zakon je usvojen pet godina nakon slučaja koji je u javnosti postao poznat kao "vučji čopor", kada je pet muškaraca silovalo 18-godišnjakinju tokom festivala trke bikova u Pamploni, što je izazvalo negodovanje javnosti i podstaklo apele na reformu zakona o seksualnom nasilju, podseća agencija Rojters.

Ovaj nacrt zakona i dalje mora da dobije "zeleno svetlo" parlamenta, što se očekuje do kraja godine.

Zakon, zasnovan na modelu "da znači da", koji bilo koji seksualni čin bez pristanka kvalifikuje kao silovanje, učiniće da se Španija nađe "ruku pod ruku" sa još 11 drugih evropskih zemalja, uključujući Švedsku, Portugaliju i Britaniju, koje koriste slične pravne definicije.

"Ono što novi zakon radi je da stavlja žrtvu u središte javnog odgovora", izjavila je portparolka vlade Marija Hesus Montero na konferenciji za novinare, dodajući da tišina i pasivnost ne znače pristanak.

Prema postojećem zakonodavstvu, počinilac je morao koristiti fizičko nasilje ili zastrašivanje da bi napad bio okvalifikovan kao silovanje.

Vređanje i ulično uznemiravanje, koje se prema važećim zakonima smatraju prekršajima, sada će postati zločini.

Grupno silovanje smatraće se otežavajućim faktorom koji podrazumeva zatvorske kazne u trajanju do 15 godina, a predviđeno je i otvaranje 24-časovne telefonske linije za pružanje pomoći u slučaju seksualnih napada.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.