MINSK ISPUNJAVA SVOJE OBAVEZE U BORBI PROTIV ILEGALNE MIGRACIJE: Lukašenko odluku SAD naziva UCENOM!
Aleksandar Lukašenko, Foto: Profimedia

užas

MINSK ISPUNJAVA SVOJE OBAVEZE U BORBI PROTIV ILEGALNE MIGRACIJE: Lukašenko odluku SAD naziva UCENOM!

Beloruski predsednik objasnio je da „iza sankcija stoje određene korporacije koje finansiraju političke interese niza zapadnih ličnosti. Mnoge od ovih korporacija imaju kriminalnu prošlost“

Objavljeno:

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk ispunjava svoje obaveze u borbi protiv ilegalne migracije i krijumčarenja u meri u kojoj je to neophodno i korisno za zemlju.

- Danas se bavimo time, ali samo onoliko koliko je potrebno i korisno za našu zemlju - rekao je Lukašenko na sastanku o suprotstavljanju sankcijama, prenosi agencija Belta.

Šef države je napomenuo da se Belorusija uvek odgovorno odnosila prema ispunjavanju svojih obaveza u oblasti neširenja nuklearnog oružja, borbe protiv ilegalne migracije, šverca i međunarodnog organizovanog kriminala.

Više od hiljadu ilegalnih migranata zadržano je na granici Litvanije i Belorusije od 1. juna, saopštila je u ponedeljak premijerka Litvanije Ingrida Šimonte. Litvanske vlasti su 2. jula proglasile vanrednu situaciju u vezi sa prilivom ilegalnih migranata. Sa svoje strane, Lukašenko je izjavio da zemlja više neće zadržavati ilegalne migrante u zemlje EU – zbog sankcija Zapada Minsk „nema ni novca ni snage za to“.

Sankcije Zapada su ucena

Lukašenko je dodao i da uvođenje zapadnih sankcija Belorusiji predstavlja ucenu na međunarodnom nivou.

- Zapravo, upotreba restriktivnih mera kao instrumenta pritiska na suverenu državu je bezakonje i ucena na međunarodnom nivou. Ucena koja se, da vas podsetim, u dokumentima UN i drugih međunarodnih organizacija osuđuje kao neprihvatljiva mera - istakao je Lukašenko.

On je naložio vladi da razradi strategiju koja će omogućiti da se umanji efekat zapadnih sankcija i nastavi dalji razvoj zemlje.

- Već sam govorio: nema nikakvih razgovora o tome šta negde možemo da propustimo, smanjimo tempo i rast naše ekonomije. O tome ne može biti govora. U toku je rat - naglasio je predsednik.

Predsednik Belorusije dodao je da je razlog za sankcije Zapada želja da se „očisti teren za svoj biznis“.

- Sve ove ‘promene’ zamišljene su sa jednim ciljem: da se očisti teren za svoj biznis. To smo već videli kod naših južnih suseda – Ukrajinaca. U Ukrajini su uništili svu proizvodnju, čak i poljoprivrednu. To žele da urade i nama - naglasio je Lukašenko.

Beloruski predsednik objasnio je da „iza sankcija stoje određene korporacije koje finansiraju političke interese niza zapadnih ličnosti. Mnoge od ovih korporacija imaju kriminalnu prošlost“.

Nakon predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. godine u Belorusiji su počeli masovni protesti opozicije. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra.

Odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama naglo su se pogoršali nakon predsedničkih izbora. Evropska unija nije priznala izbore kao slobodne i demokratske, a takođe ni Aleksandra Lukašenka za izabranog predsednika. Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Kanada uvele su sankcije nizu beloruskih zvaničnika, kao i preduzećima povezanim sa aktuelnim vlastima Belorusije. Kasnije su ove sankcije proširene.

(Espreso/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.