"JEZIVI" VOJNI BUNKER! Ovo je mračno mesto gde će kraljica Elizabeta boraviti u slučaju nuklearnog rata (VIDEO)
Bunker kraljice Elizabete, Foto: Youtube/Abandoned Scotland

stvarno je strašno

"JEZIVI" VOJNI BUNKER! Ovo je mračno mesto gde će kraljica Elizabeta boraviti u slučaju nuklearnog rata (VIDEO)

Podzemna zgrada od 2,8 kvadratnih kilometara bila je opremljena Bi-Bi-Sijevim radio-difuznim studiom i poznata je kao jedan od najvećih podzemnih vojnih objekata u Velikoj Britaniji

Objavljeno:

"Jezivi" vojni bunker, kako su ga škotski mediji opisali, izgrađen je za smeštaj kraljice Elizabete druge u glavnom gradu Škotske, u slučaju nuklearnog rata. Napušteni objekat je obnovljen prošle godine nakon što ga je krajem 1982. godine opustošio požar.

Fotografije prikazuju unutrašnjost i spoljašnjost sada napuštenog nuklearnog bunkera u kamenolomu Barnton, koji je izgrađen četrdesetih godina, a potom je proširen 1952. godine.

Podzemna zgrada od 2,8 kvadratnih kilometara bila je opremljena Bi-Bi-Sijevim radio-difuznim studiom i poznata je kao jedan od najvećih podzemnih vojnih objekata u Velikoj Britaniji.

Ukopan 30 metara ispod brda Korstorfin hil u kamenolomu Barnton, trospratni bunker bio je namenjen za smeštaj kraljice i članova vlade Velike Britanije, zajedno sa vojskom, policijom, vatrogascima i službama hitne pomoći, kao službeno sedište vlasti u Edinburgu, u slučaju nuklearnog napada. Međutim, 1963. godine grupa nazvana "Špijuni za mir" obavestila je javnost o postojanju tajnog bunkera.

Aktivisti su fotografisali i kopirali dokumente o bunkeru koje su pronašli i objavili su svoja otkrića u brošuri pod nazivom "Opasno! Službena tajna RSG-6", što je bilo tajno šifrovano ime objekta.

Bunker je rashodovan krajem 1982. godine, a zatim ga je 2005. kupio privatnik koji namerava da ga pretvori u muzej.

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.