"BIOLOŠKA INVAZIJA"! HIBRIDI SVINJE LUTAJU FUKUŠIMOM: Naučnici istražili uticaj radijacije na životinjski svet
Ilustracija, Foto: Profimedia

NAKON KATASTROFE

"BIOLOŠKA INVAZIJA"! HIBRIDI SVINJE LUTAJU FUKUŠIMOM: Naučnici istražili uticaj radijacije na životinjski svet

Genetička istraživanja otkrila su da su se divlje svinje parile sa domaćim svinjama koje su pobegle sa lokalnih farmi nakon zemljotresa 2011. godine i cunamija koji je pogodio Fukušimu

Objavljeno:

Najnovija genetska istraživanja u Japanu otkrila su da su se divlje svinje parile sa domaćim svinjama koje su pobegle sa lokalnih farmi.

Tokom istraživanja uticaja zračenja na životinje, japanski naučnici otkrili su da područje Fukušime naseljavaju svinje koje su hibrid divljih i domaćih svinja, piše "D Telegraf".

Genetička istraživanja otkrila su da su se divlje svinje parile sa domaćim svinjama koje su pobegle sa lokalnih farmi nakon zemljotresa 2011. godine i cunamija koji je pogodio Fukušimu.

Naime, naučnici sa univerziteta Fukušima su genetskim ispitivanjem otkrili uticaj radijacije na životinjski svet i otkrili da kod divljih svinja nije bilo genetskih mutacija, već da se one pare sa domaćim svinjama.

"Biološke invazija" divljih svinja u Fukušimi dogodila se nakon što su se nastanile u napuštenim gradovima i kada su počele da se susreću sa domaćim jedinkama svinja koje su pobegle sa farmi koje su farmeri napustili nakon katastrofe.

Istraživači su analizirali genetske sekvence 338 divljih svinja prikupljenih širom regiona između 2006. i 2018. godine i otkrili da je najmanje 18 svinja pokazalo takozvanu biološku invaziju gena domaćih svinja.

- Osamnaest svinja, fenotipski identifikovanih kao divlje svinje, imalo je haplotip evropske domaće svinje. Frekvencije ovog haplotipa ostale su stabilne od prvog otkrivanja 2015. godine. Ovaj rezultat dovodi do trajnog genetskog zagađenja populacija divljih svinja od domaćih svinja - navodi se u njihovoj studiji objavljenoj u časopisu "Prosiding of d Royal Sosajeti B".

Studija naučnika otkrila je da je od tada otkriveno nekoliko hibrida divljih i domaćih svinja na području izvan granica zračenja iz Fukušime i da se geni domaćih svinja pojavljuju u opštoj populaciji divljih svinja.

Donovan Anderson, naučnik uključen u sprovođenje studije, rekao je za "D Telegraf" da će se broj gena domaćih svinja smanjivati sa svakom novom generacijom.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.