VIKTOR ORBAN ŠOKIRAO HRVATSKU! Platio OGLAS u njihovim novinama u kojem piše PRIMITE SRBIJU U EU!!!
Viktor Orban, Foto: Profimedia

ŠTA ĆE BITI?

VIKTOR ORBAN ŠOKIRAO HRVATSKU! Platio OGLAS u njihovim novinama u kojem piše PRIMITE SRBIJU U EU!!!

Iako ne postoje tačna jedinstvena pravila o tome kako jedna vlada može objaviti svoj oglas u drugoj zemlji EU, to sigurno nije praksa

Objavljeno:

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana platila je objavljivanje oglasa u Večernjem listu pod naslovom "O budućnosti Evropske unije", koji sadrži sedam predloga iza kojih stoji Mađarska. Ukratko, Budimpešta je još jednom snažno napala Evropsku uniju i ponovila optužbe koje Orban već godinama iznosi protiv Brisela.

Zbog takvih stavova Viktor Orban je postao idol evropskih konzervativaca, tzv suverenisti i desničari, koji tvrde da ih on predstavlja u borbi protiv savezne „naddržave“ koju evropski liberali, levica, umereni narod i demohrišćani pokušavaju da stvore. Među najvećim navijačima Viktora Orbana su hrvatski desničari poput Miroslava Škore, Hrvoja Zekanovića i Ruže Tomašić, koji su više puta isticali da bi hrvatska vlada trebala zauzeti suverenističke stavove i ugledati se na mađarskog lidera.

Razočarani desničari

Čini se da bi mogli biti razočarani nakon što je Orbanova vlada objavila najnoviji plaćeni pamflet. Naime, u pomenutom oglasu najzanimljivija je poslednja, sedma tačka za stabilizaciju EU u predlogu mađarske vlade, koja doslovno glasi: „Srbiju treba primiti u Evropsku uniju“. Dakle, dok lokalni suverenisti najavljuju da će se svim snagama boriti protiv ulaska Srbije u EU, koji je već na vrlo dugom štapu, Viktor Orban se otvoreno zalagao za Srbiju i, štaviše, stavio kao jedan od sedam prioriteta za spasavanje Evropske unije.

Ko prati međunarodne odnose, sigurno nije iznenađen. Još 2018. zapadne diplomate upozorile su da je Orban već dugo radio na čvršćem savezu članica Istočne Evropske unije sa zemljama kandidatima za EU ​​na Zapadnom Balkanu, koje su u potezanju konopa i zajednički će zagovarati dugoročnu reformu plan u Evropi. nacija ". Orban se jasno obraća konzervativcima širom Evropske unije, koji su poput njega skloni teorijama da Evropi prete „liberalne snage“, nevladine organizacije, Soros, LGBT zajednica i migranti.

Identični predlozi mogu se naći u ovom oglasu iza mađarske vlade: "U Briselu grade takvu naddržavu za koju niko nije dao ovlašćenje. Kažemo 'ne' Evropskom carstvu", što se ponavlja u nekoliko tačaka tvrdeći da Nevladine organizacije preuzele su Uniju. Tu je i upozorenje: "Sledeća decenija biće period opasnih izazova: prete nam masovne migracije i pandemije. Moramo zaštititi narod Evrope." Konačno, Orban kaže da „moramo da vratimo evropsku demokratiju“ i da bi zato trebalo poništiti uticaj evropske i ojačati uticaj nacionalnih parlamenata.

Ova najava usledila je samo dan nakon poslednjeg samita EU na kojem su neki lideri EU bili toliko otvoreni i oštri da su rekli Orbanu da napusti EU ako ne namerava da poštuje principe na kojima je EU stvorena, od osnovnih ljudskih prava, vladavina zakona i nezavisnost sudstva od slobode medija.

Taj cilj - prosperitet Evrope - može se postići primanjem Srbije u Evropsku uniju, zagovaraju Mađari. Mađarska je godinama glavni saveznik Srbije u Evropskoj uniji, a dvojica vladara, Viktor Orban i Aleksandar Vučić, imaju posebno bliske odnose. Prošlog leta slovenački premijer Janez Janša učestvovao je sa Orbanom i Vučićem na veb-konferenciji o evropskim izazovima i potrazi za zajedničkim evropskim identitetom. Sva trojica složila su se da žele „jaku i konkurentnu Evropu koja je dom različitih naroda“ i Evropu kao zajednicu zasnovanu na „judeo-hrišćanskim“ i hrišćansko-demokratskim vrednostima i tradicijama, a ne federalističku Evropu („Ever Closing EU “) koja će zanemariti identitete i istorijsko nasleđe pojedinih naroda.

Šest sastanaka

Orban i Vučić sastali su se čak šest puta od maja 2019. do avgusta 2020. godine, a zajedničku sednicu održale su vlade njihovih zemalja. "Viktor je jedini koji je nekoliko puta na video konferenciji pre nekoliko dana ponovio da je Srbija potrebnija Evropskoj uniji nego obrnuto. Koliko će još lidera to reći", rekao je Vučić u maju 2020. godine, na šta je Orban je odgovorio da je njegova zemlja posvećena podršci evropskim integracijama Srbije i da očekuje da će Evropska unija otvoriti šest pregovaračkih poglavlja za koja je Srbija već spremna. To je sada predložio u oglasu objavljenom u nekoliko država članica EU.

Iako ne postoje tačna jedinstvena pravila o tome kako jedna vlada može objaviti svoj oglas u drugoj zemlji EU, to sigurno nije praksa. To se dešava kada zemlja promoviše turizam, događaj i, na primer, prioritete u predsedavanju Evropskom unijom. Međutim, takva direktna promocija političkih stavova putem plaćenih reklama, koje je potpisao premijer, retkost je.

U Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske kažu da ne dele pojednostavljene poglede koje prenose oglasi o budućnosti Evrope.

- Naše ideje i težnje u vezi sa Evropskom unijom su poznate i teže ka jačem uključivanju, povezivanju i sinergiji unutar evropske porodice. Hrvatska insistira na proširenju EU na osnovu doslednog ispunjavanja kriterijuma za članstvo, sprovođenja neophodnih reformi i postizanja merljivih rezultata. To važi za sve zemlje koje teže članstvu, uključujući i Srbiju, kažu u odgovoru iz Ministarstva.

Hrvatska se nije pridružila zajedničkom pismu koje je potpisalo 17 članica EU, sve najrazvijenije i najbogatije, u kojima se osuđuje mađarski zakon koji krši prava LGBT zajednice. Orbanov oglas objavljen je u nekoliko zemalja. Među prvima su ga objavili ABC u Španiji i Jillands-Posten u Danskoj. U Češkoj je Orbanov plaćeni oglas objavljen u dnevnom listu Mlada fronta DNES, koji je u vlasništvu grupe nominalno liberalnog premijera Andreja Babiša.

Opozicija oštro protiv

Međutim, Orban ima sve više problema u svojoj zemlji. „Na prošlonedeljnom sastanku Saveta EU, premijer Viktor Orban je jasno stavio do znanja da namerava da Mađarsku izvede iz Evropske unije. Tako započinje pismo koje je potpisalo šest lidera mađarskih opozicionih partija i poslalo liderima EU.

Potpisnici su izrazili "snažnu posvećenost" da Mađarsku zadrže u evropskoj porodici naroda i tvrde da to podržava ogromna većina stanovništva. Oni tvrde da su "mir, prosperitet, demokratija, ljudska prava, vladavina zakona i poštovanje manjina", kao osnovne vrednosti EU, temelj na kojem nameravaju da grade zemlju.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.