Silovanje je užasno, ali ne prolazi svuda isto: Evo kakve su kazne za ovaj jezivi zločin u drugim zemljama!
Foto: Shutterstock

da li su kazne zaslužene?

Silovanje je užasno, ali ne prolazi svuda isto: Evo kakve su kazne za ovaj jezivi zločin u drugim zemljama!

Kada je jedan američki student za silovanje dobio kaznu od 6 a odlužio 3 meseca zatvora, povedena je žustra polemika
Objavljeno:

Kada je student Brok Tarner osuđen za silovanje na zatvorsku kaznu u trajanju od šest meseci, taj slučaj je privukao veliku pažnju javnosti u Americi, ali i u celom svetu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Odslužio je samo tri i pušten kući na slobodu. Ljudi, ubeđeni da on nije pošteno osuđen i da mu je dosuđena premala kazna, okupljali su se u znak protesta ispred njegove kuće. Na društvenim mrežama vodila se žustra polemika na tu temu, a na meti se našao Američki pravosudni sistem.

Pogledajte, u narednim primerima, kolike su kazne propisane zakonom u nekim zemljama, pa samo ocenite da li su može reći da su prestroge za ovaj težak zločin.

Severna Koreja

U toj zemlji zakon daje moć žrtvi da ubije nasilnika. Ovde je okrivljeni osuđen na kaznu streljanja i stavlja se pred streljački vod u kome je jedan od izvršilaca žrtva.

foto: AP / Ng Han Guan

Holandija

U većini zemalja se silovanjem smatra penetracija genitalija, ali u Holandiji se nasilno ljubljenje smatra napadom. Nasilnik ako bude osuđen može ga zadesiti kazna od 4 do 15 godina u zatvoru, u zavisnosti od težine zločina i godina počinioca.

foto: Thinkstock

Kina

Ako se neko proglasi krivim za silovanje u Kini, brzo se desi da bude osuđen na smrt. Ima i slučajeva kada sud osudi zločinca da mu se odstrane genitalije.

foto: AP / Andy Wong

Iran

Iran je poznat po svojim surovim kaznama i za nenasilna kriminalna dela. Tako da ne treba da čudi ako silovatelj bude javno obešen ili streljan na trgu. Ako i kojim slučajem izbegne smrt, osuđenik može biti osuđen na "doživotnu" ili na "javno bičevanje - 100 puta po leđima".

foto: AP / Hossein Esmaeli

Francuska

Ljudi putuju u Francusku osete njenu romantiku, ali u toj zemlji nema šale kada je u pitanju silovanje. Osobu koju osude za silovanje može dobiti od 15 do 30 godina strogog zatvora.

foto: Profimedia

SAD

Kazne za silovatelje su različite u SAD, zbog postojanja državnih i federalnih zakona. Kazne su univerzalne u Americi - tako da šta jedna država propisuje zakonom razlikuju se u drugoj. Ali ako je zločin federalnog karaktera, onda silovatelj dobija 30 godina iza rešetaka.

foto: Reuters / Elijah Nouvelage

Norveška

Silovatelj u Norveškoj može da bude osuđen na kaznu od 4 do 15 godina u zatvoru, u zavisnosti od težine zločina.

foto: Shutterstock

Afganistan

Kao i u Severnoj Koreji, silovatelj može biti osuđen u roku od samo par dana i biti naređeno da bude pogubljen od strane žrtve.

Rusija

Osoba kriva za silovanje može biti osuđena, bilo gde, na 3 do 30 godina strogog zatvora.

foto: AP / Ivan Sekretarev

Indija

Od 2013. godine Indija je prešla anti-silovateljski sistem, koji povećava kaznu za silovanje i seksualni napad. Minimalna kazna koju silovatelj može da dobije je 14 godina, a u ozbiljnijim slučajevima i može dobiti smrtnu kaznu vešanjem.

Saudijska Arabija

Kao i u većini arapskih zemalja i ovde osuđeni za silovanje budu pogubljeni samo par dana po završetku suđenja.

SAUDI ARABIA 2

Egipat

Javna vešanja su česta u Egiptu kao upozorenje javnosti koje sve posledice silovatelj može da snosi ako počini ovakav zločin.

Izrael

Izrael je jedna od najpopustljivijih zemalja što se tiče kazni za silovanje - one u ovoj zemlji iznose od 4 do 16 godina.

foto: Shutterstock

Ujedinjeni Arapski Emirati

UAE nema nikakve povlastice za one koji su osuđeni za silovanje - smrtna kazna se izvršava u roku od 7 dana po završetku suđenja.

Grčka

U Grčkoj nema određena dužina kazne koju će osuđenik za silovanje dobiti - to se odlučuje na suđenju i zavisi od slučaja do slučaja.

foto: Reuters / Yannis Behrakis

(Espreso.co.rs / All Day)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.