SZO: Više od 2,6 miliona novozaraženih u svetu za nedelju dana, šire se "zabrinjavajući" sojevi korone!
Ilustracija, Foto: Profimedia

PANDEMIJA

SZO: Više od 2,6 miliona novozaraženih u svetu za nedelju dana, šire se "zabrinjavajući" sojevi korone!

Ovaj delta soj verovatno će se proširiti na veliki broj zemalja s obzirom na veću prenosivost

Objavljeno:

U svetu je prethodne nedelje zabeleženo više od 2,6 miliona novih slučajeva korona virusa i 57.000 preminulih, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

Od ukupnog broja novozaraženih, 10 odsto je u registrovano u Evropi odnosno 372.000. Incidencija zaraze je skočila za dva odsto, dok je broj smrtnih slucjeva pao za 10 procenata što je najniži nivo od novembra 2020.

"Globalno, incidencija kovida 19 ostaje veoma visoka i dnevno je prosečno prijavljivano više od 370.000 slučajeva", naveo je SZO u nedeleđnom epidemiološkom biltenu.

Broj preminulih, sa druge strane, nastavlja da opada. Prema podacima SZO, korona virus je dosad konstatovan kod više od 180 miliona ljudi, a dosad je umrlo 3,.9 miliona osoba. Najveći porast novih slučajeva zabeležen je u Africi, istočnom Mediteranu i Evropi, dok broj novozaraženih opada u Zapadno-Pacifičkom regionu i Jugoistočnoj Aziji.

Prema podacima SZO, šire se sojevi koji su klasifikovani kao "zabrinjavajući". Konkretno, alfa soj, otkriven u Britaniji registrovan je u 172 zemlje, beta soj koji potiče iz Južne Afrike, sada cirkuliše u 120 zemalja, a brazilski gama soj u 72. Indijski delta soj za sedam dana proširio se u još 11 zemalja a ukupno je prisutan u 96.

Ovaj delta soj verovatno će se proširiti na veliki broj zemalja s obzirom na veću prenosivost, upozorava SZO i dodaje da se očekuje da će on postati dominantna varijanta korona virusa narednih meseci.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.